vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Iohannis: Românii care se întorc din țările cu risc ridicat de infecție vor fi supuși izolării la domiciliu și după 15 iunie

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - marți, 9 iunie 2020 Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți, 9 iunie 2020, în cadrul unei declarații de presă susținută la Palatul Cotroceni că starea de alertă din țara noastră ar putea fi prelungită și după data de 15 iunie 2020, iar românii care revin din țările cu risc ridicat de infecție vor fi supuși în continuare măsurii de izolare la domiciliu.

„Tocmai am încheiat o ședință de analiză împreună cu Premierul Orban, mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am luat în discuție situația epidemiei, am luat în discuție posibile măsuri de relaxare și am luat în discuție, evident, necesitatea prelungirii stării de alertă”, a anunțat Iohannis.

- Continuarea după publicitate -

Printre măsurile discutate pentru a fi adoptate și după data de 15 iunie s-au numărat atât cele de relaxare, precum redeschiderea mall-urilor și a sălilor de fitness, dar și cele restrictive, printre care și izolarea la domiciliu a românilor care se întorc în țară din unele țări în care numărul de noi infecții cu coronavirus este în continuare îngrijorător.

„Măsuri de izolare la domiciliu, respectiv de autoizolare, au ocupat un spațiu destul de lung în discuția și în analiza noastră. Este important ca ușor-ușor să renunțăm la unele dintre aceste măsuri, acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv, cu care putem și noi, în România, să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic – mai exact, unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile”, a spus Președintele.

„Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulți concetățeni de-ai noștri. Ca să dau doar exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, însă, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul Uniunii Europene și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacționa imediat și noi”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

- Continuarea după publicitate -