joi, 2 mai 2024
Informația fără granițe


MAE: Autoritățile austriece au închis spațiile unde erau cazați sezonierii români de la ferma Spargel Sulzmann

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 3 iulie 2020 Etichete: , , ,

Autoritățile austriece au închis spațiile de cazare ale cetățenilor români care lucrau la ferma Spargel Sulzmann deoarece condițiile nu îndeplineau cerințele de igienă impuse prin lege, anunță Ministerul Afacerilor Externe printr-un comunicat de presă trimis redacției noastre.

„În continuarea precizărilor de presă transmise în data de 19 iunie 2020, cu privire la situația unor cetățeni români care își desfășoară activitatea în cadrul unei ferme agricole din landul Austriei Inferioare, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în urma evaluărilor efectuate de către autoritățile austriece la ferma Spargel Sulzmann – Marchfeldspargel und erntefrische Erdbeeren, ca urmare a sesizărilor transmise de către Ambasada României la Viena, prin intermediul consulului și atașatului pe probleme de muncă din cadrul misiunii diplomatice, Camera de Muncă a landului Austria Inferioară a dispus închiderea spațiilor de cazare de la ferma de sparanghel, pe fondul neîndeplinirii condițiilor de igienă și a standardelor de cazare”, se transmite în comunicat.

Casa unde erau cazați muncitorii români. Foto: Der Standard

Mai mulți lucrători români de la ferma Spargel Sulzmann din Mannsdorf an der Donau, Austria, au denunțat la jumătatea lunii trecute mai multe nereguli din cadrul locului unde erau cazați, dar și referitoare la condițiile de salarizare.

„Pentru mine a fost groaznic când am văzut cazarea prima dată. Voiam să dorm în mașină, dar era prea frig acolo”, a declarat o lucrătoare româncă în vârstă de 53 de ani, citată de Der Standard. Potrivit celor declarate de conaționala noastră, erau gândaci și mucegai peste tot în casa unde erau cazați, geamul nu putea fi închis, iar munca era istovitoare.

Camera unde dormeau lucrătorii români

„Cel mai greu a fost că nu aveam aproape deloc pauze. Am fost tratați ca niște sclavi. Comportamentul patronului a fost pur și simplu inuman”, a mai spus femeia pentru presa austriacă.

În plus, femeia româncă și partenerul ei plăteau 4 euro pe zi chirie pentru camera în care erau cazați, asta în condițiile în care salariul lor era de 4 euro pe oră și locuiau câte 11 persoane în aceeași casă, unde mișunau de asemenea șobolani și gândaci.

Conform contractului colectiv de muncă, muncitorii din agricultură din Austria Inferioară trebuie să fie plătiți cu suma de 8,66 euro brut pe oră, ceea ce înseamnă 7,07 euro net. Salariul minim lunar este de 1.224,21 euro net, iar angajatorul poate deduce maximum 1,31 pe zi pentru cazare. Conaționala noastră spune că înainte să plece din România a primit contractul și totul era în regulă, dar odată ajunsă în Austria acesta nu a mai fost respectat.

Potrivit celor declarate de conaționala noastră, nu mai avusese o zi liberă de când a început să lucreze acolo, iar în fișa sa de lucru erau înregistrate chiar și 14 ore de muncă pe zi, dar a primit un salariu mai mic decât prevedea contractul. Mai exact, i s-a oprit suma de 150 de euro din salar pentru chirie, plus o altă sumă de 100 de euro care corespunde unei „penalități”, fără să fie specificat despre ce fel de penalitate este vorba.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca cetățenii români care se confruntă cu situații în care le sunt încălcate drepturile să sesizeze, în timp util, atât misiunea diplomatică sau oficiul consular cel mai apropiat pentru solicitarea de asistență consulară, cât și autoritățile competente din statul de reședință pentru facilitarea luării măsurilor care se impun, în conformitate cu legislația aplicabilă în materie.

DISTRIBUIE