sâmbătă, 27 aprilie 2024
Informația fără granițe


O mănânăstire românească din străinătate, acționară la o firmă cu venituri de milioane de euro

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 10 februarie 2024 Etichete: , , , , ,

Maica stareță Antonia, împreună cu o comunitate de aproximativ o duzină de femei, a fondat în 2013 o mănăstire ortodoxă română în Les Sciernes-d’Albeuve, un mic sat montan din districtul Greyerz al cantonului Freiburg, Elveția.

Inițiativa a venit la îndemnul lui Iosif Pop, Metropolitul Bisericii Ortodoxe Române pentru Europa de Vest și de Sud, iar mănăstirea a fost numită „Monastère de la Protection de la Mère de Dieu” (Mănăstirea Protecției Maicii Domnului).

Conform investigațiilor realizate de ziarul Tages-Anzeiger din Zürich, sora Antonia, sub numele ei laic, a fost implicată în conducerea BCCH Group Switzerland AG, o companie activă în domeniul auto și imobiliare, cu operațiuni în întreaga Europă și Asia.

Măicuțele de la mânăstirea românească din Elveția. Foto: Corinne Aeberhard („La Liberté”).

Din iulie 2019, ea a figurat ca director cu semnătură individuală în registrele comerciale din Elveția și Franța. Adresa firmei a fost inițial înregistrată chiar la mănăstire, care funcționează ca un asociat și este scutită de taxe în cantonul Freiburg, având declarat un capital de acțiuni de 100.000 de franci.

BCCH Group deține filiale în Franța, România și Londra, iar în țaa noastră a raportat un venit de peste 36 milioane de lei în 2022, echivalentul a peste 7 milioane de euro.

Spre sfârșitul anului 2023, numele călugăriței Antonia a fost retras din registrele comerciale ca administrator al BCCH, iar aceasta a refuzat să comenteze legăturile cu compania.

Cu toate acestea, conexiunea dintre mănăstire și companie pare să persiste. Adresa firmei a fost mutată la o vilă din Les Sciernes-d’Albeuve, deținută de un cuplu din Geneva, pe a cărui cutie poștală figurează numele a doi români, unul dintre ei fiind implicat în conducerea tuturor entităților BCCH.

Când reporterii au sunat la poarta vilei, două călugărițe au răspuns, informând că proprietarii sunt plecați.

În paralel, mănăstirea a început să achiziționeze proprietăți în satul în care își are sediul, inclusiv o mică gospodărie și un fost centru medical, care este în curs de renovare.

Într-un videoclip postat pe YouTube, maica stareță Antonia a explicat că, prin ajutorul prietenilor mănăstirii și al donatorilor, au fost strânși 1,6 milioane de franci în șapte-opt luni, iar o bancă a acordat un credit de jumătate de milion de franci.

DISTRIBUIE