miercuri, 18 septembrie 2024
Informația fără granițe


Mister în cazul morții unui român plecat la muncă în Germania. Părinții au aflat după 3 luni că a fost incinerat

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Prima pagină Știri - joi, 22 februarie 2024 Etichete: , , , , , , ,

Doi părinți din Bocșa, județul Caraș-Severin, trăiesc o tragedie după ce fiul lor, Sorin Laiu, în vârstă de 46 de ani, a decedat în Germania și a fost incinerat fără ca ei să știe, informează Adevărul.

Sorin, care a plecat în luna mai a anului trecut spre Germania, a fost dat dispărut de familie după ce s-a pierdut orice contact cu el începând cu 18 august 2023.

Drama a început să se desfășoare în decembrie 2023, când părinții pensionari au fost informați, prin intermediul unei cunoștințe din Germania, că Sorin a murit pe 23 septembrie 2023 și a fost incinerat de autoritățile locale.

Această veste devastatoare a venit în pragul Crăciunului, lăsând familia într-o stare de șoc și confuzie.

Părinții au încercat să obțină certificatul de deces și informații despre locul unde a fost depusă urna cu cenușa fiului lor.

Acum, la șase luni de la deces, singurele documente trimise familiei au fost o scrisoare medicală care arată că Sorin a murit într-un spital din Germania și buletinul, în care bărbatul avea aceeași adresă cu a părinților

În februarie 2024, mama lui Sorin, Maria Laiu, a primit un document în limba germană care presupune că ar fi certificatul de deces.

Totuși, încercările de a transcrie oficial decesul în România s-au lovit de birocrație, autoritățile refuzând să accepte documentul primit ca fiind valid.

Situația este complicată de faptul că autoritățile consulare nu au fost în stare să furnizeze documentul necesar în formatul original cerut de autoritățile române, ceea ce a dus la suspiciuni că documentele originale ar fi fost pierdute.

În ciuda acestor dificultăți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că a dispus măsurile necesare pentru a asigura asistența consulară necesară familiei, menționând că întârzierile pot apărea în cazul în care sunt necesare clarificări suplimentare legate de datele de identificare ale cetățeanului român decedat în străinătate.

Tragedia subliniază dificultățile și provocările cu care se pot confrunta familiile în încercarea de a naviga prin procedurile consulare și administrative în situații de deces în străinătate, mai ales când comunicarea și documentația necesară sunt îngreunate de bariere lingvistice și birocratice.