vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Moldovean mort în străinătate la locul de muncă. „Prea tânăr, prea frumos și cu multe vise neîmplinite”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 23 mai 2023 Etichete: , , , , ,

Rudele și prietenii tânărului Vadim Păpușă, moldoveanul de 22 de ani care a decedat vineri, 19 mai, în urma unui accident de muncă petrecut în localitatea spaniolă Burlada (comunitatea autonomă Navarra), și-au exprimat durerea și regretele profunde pentru moartea sa inopinată.

Vadim Păpușă. Sursa foto: Facebook

- Continuarea după publicitate -

În plus, tragicul eveniment a inițiat proteste din partea sindicatelor care luptă pentru drepturile muncitorilor din Spania.

După cum relatează publicația Espana Diario, Vadim lucra pentru o firmă subcontractată în zona industrială Iturrondo din Burlada, localitate aflată în apropiere de capitala provinciei, orașul Pamplona, celebru pentru festivalul „San Fermin” al luptelor cu tauri, care are loc în fiecare iulie.

Pasionat de domeniul construcțiilor

- Continuarea după publicitate -

Tânărul a avut ghinionul de a se afla în apropierea unui stivuitor care în jurul orei 11:20 s-a răsturnat peste el și i-a zdrobit pieptul.

Impactul devastator l-a făcut pe bietul Vadim, un tânăr care s-a dedicat de mic meseriei de zidar și altor lucrări din domeniul construcțiilor, să intre în stop cardiorespirator.

Imediat ce accidentul a fost anunțat, la fața locului (zona instalațiilor Torregrosa din Iturrondo) s-au deplasat rapid pompierii din parcul Pamplona, precum și o ambulanță cu suport vital avansat.

De asemenea, la locul accidentului a sosit și un medic de la centrul de sănătate Burlada, precum și patrule de la Poliția Municipală Burlada și agenți din cadrul Brigăzii de Securitate Cetățenească a Poliției Foral (poliția din Navarra).

Lucrătorii sanitari ajutați de membrii Poliției Locale i-au acordat primul ajutor. A fost nevoie să-i facă victimei resuscitare cardiopulmonară cu ajutorul unui defibrilator.

- Continuarea după publicitate -

Imediat după resuscitare, a fost transferat la Spitalul Universitar din Navarra cu un prognostic foarte grav și a ajuns să fie internat la UTI (unitatea de terapie intensivă) unde, din păcate, a decedat la scurt timp.

Vise rămase neîmplinite

Investigațiile continuă în legătură cu acest tragic eveniment și în prezent ele sunt efectuate de agenți ai Brigăzii Judiciare Nord și ai secției de criminalistică a Poliției Foral.

În urmă cu câteva zile, mai mulți dintre apropiații lui Vadim implorau pentru un eventual ajutor prin intermediul rețelelor de socializare în scopul repatrierii trupului neînsuflețit al tânărului în Moldova natală.

O prietenă a publicat un mesaj sfâșietor în care a dezvăluit că acesta era un bărbat cu numeroase iluzii și vise de împlinit. Din nefericire, în cele din urmă, nu le va putea duce la îndeplinire după ce și-a pierdut viața la doar 22 de ani.

- Continuarea după publicitate -

„Prea tânăr, prea frumos și cu multe vise neîmplinite. Nu te vom uita niciodată și te vom avea mereu în inimile noastre”, a spus prietena lui Vadim.

Sindicatele cer „cele mai eficiente măsuri”

Imediat după ce s-a aflat despre moartea băiatului moldovean, „vocile” sindicatelor muncitorești spaniole CCOO, ELA și LAB s-au făcut auzite. Acestea au regretat împreună moartea tânărului moldovean și au cerut o anchetă detaliată a celor petrecute în zona industrială Iturrondo.

De asemenea, Confederația Sindicală a Comisiilor Muncitorilor a cerut „cele mai eficiente măsuri pentru ca niciun muncitor să-și pună viața în pericol”.

În declarațiile unui purtător de cuvânt al ELA (Solidaritatea Muncitorilor Basci), acesta și-a exprimat regretul că deja patru muncitori au murit în primele cinci luni ale anului 2023.

- Te-ar mai putea interesa -