fbpx
vineri, 7 octombrie 2022
Informația fără granițe


Muncitori români exploatați în Spania de o familie de conaționali. Dormeau pe podea, fără curent electric și apă caldă

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 2 ianuarie 2021 Etichete: , , ,

Garda civilă și Poliția Națională din Spania au destructurat, într-o acțiune în colaborare cu Poliția Română, o organizație criminală care se ocupa cu traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă în condiții deosebit de periculoase. Ancheta a fost demarată inițial în luna iunie 2019, în urma depunerii a două plângeri de către două dintre victime care se aflau în orașele Villena (Alicante) și Coria del Rio (Sevilla).

Potrivit publicației spaniole La Vanguardia, Garda Civilă a relatat că opt indivizi care aparțin aceleiași familii au fost arestați în localitatea Sanlúcar la Mayor din provincia Sevilla, acuzați fiind că recrutau muncitori în scopul exploatării acestora în sectorul agricol. Victimele, toate de cetățenie română, au fost convinse de aceștia să meargă în Spania cu promisiunea unui loc decent de muncă, dar odată ajunse acolo au fost cazate în condiții mizerabile, le-au fost confiscate documentele de identitate și telefoanele mobile și au fost lipsite de libertate.

Deși inițial plângerile celor doi muncitori români exploatați nu păreau să fie legate între ele, deoarece au fost depuse în momente și localități diferite, anchetatorii au găsit asemănări în modul de operare utilizat de grupare pentru recrutarea victimelor, în naționalitatea lor, precum și coincidențe cu privire la locurile în care muncitorii erau cazați și, totodată, exploatați. Imediat după această constatare, polițiștii spanioli și-au unit forțele cu cei români pentru coordonarea și investigarea faptelor, informațiile furnizate de Polița Română prin Divizia de Cooperare Internațională de către Secretarul General devenind esențiale pentru succesul investigației.

Anchetatorii au constatat apoi că muncitorilor români le-au fost confiscate pașapoartele și telefoanele mobile, și că erau obligați să presteze munci agricole chiar și câte 10 de ore pe zi, traficanții profitând de vulnerabilitatea socială, psihologică și economică a acestora. Fiecare persoană recrutată de către acești infractori era obligată să plătească suma de 500 de euro pentru întocmirea contractului de muncă, iar din salariul (oricum precar) li se oprea bani pentru cazare și masă. Cu toate acestea, salariul nu l-au primit niciodată sub pretextul că trebuiau să plătească dobânda generată de datoria de 500 de euro contractată cu gruparea criminală. În plus, membrii organizației au luat și măsuri de supraveghere, izolând complet victimele de restul lumii, acestea neavând posibilitatea să-și contacteze rudele sau să părăsească locuința în timpul liber.

În data de 23 decembrie, agenții au efectuat două percheziții în orașul Sanlúcar la Mayor din Sevilla în urma cărora au fost arestate opt persoane și zece victime au fost eliberate. Persoanele exploatate au fost găsite de polițiștii spanioli în încăperi în care erau înghesuite mai multe saltele și pături murdare amplasate direct pe podea și nu beneficiau nici măcar de electricitate sau apă caldă.

Printre persoanele eliberate a fost găsită, de asemenea, și o minoră gravidă cu vârsta sub 15 ani care se afla într-o etapă destul de avansată a sarcinii. Documentele personale ale victimelor au fost, de asemenea, examinate și au fost găsite și 25 de telefoane mobile care le-au fost confiscate lucrătorilor și sigilate apoi într-o pungă ținută în custodia membrilor organizației, precum și alte dispozitive.

Exploatatorii au fost puși sub arest cu acuzația de trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă, de apartenență la o organizație criminală, de fals în documente și de uzurparea statutului civil, iar trei dintre aceștia au fost condamnați la închisoare.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi