vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


O fetiță de 8 ani din Pakistan a fost ucisă în bătaie de stăpânii casei în care lucra ca menajeră

Scris de: Daniela Stoica , înv Știri - marți, 9 iunie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

O fetiță în vârstă de 8 ani care lucra ca menajeră pentru  o familie bogată din orașul Rawalpindi din Pakistan, a fost torturată și bătută până la moarte pentru că a eliberat niște păsări dintr-o colivie. Autoritățile presupun că fetița ar fi suferit și o agresiune sexuală, relatează La Repubblica.

Sunt fapte de neimaginat pentru mulți dintre noi, suferințe pe care mulți copii din unele părți ale lumii mai sunt încă nevoiți să le îndure. Zohra Shah era la vârsta la care mulți copii nu știu altceva decât să se joace și să învețe alfabetul, ea însă, din cauza sărăciei extreme în care trăia, era obligată să muncească în casa unor bogătași care i-au promis în schimb că o vor purta la școală.

În urmă cu patru luni, Zohra a părăsit orașul Kot Addu, din provincia Punjab, unde locuia împreună cu familia, pentru a merge să lucreze în casa familiei înstărite din Rawalpindi. A fost angajată ca menajeră și pentru a avea grijă de copilul lor de un an. Cu câteva zile în urmă, când stăpânii săi nu erau acasă, Zohra a lăsat să zboare perechea de papagali din colivia în care erau captivi. Nu se știe dacă a fost o greșeală din partea copilei sau a făcut-o intenționat, fapt este că odată întorși la domiciliu și găsind colivia goală, angajatorii săi au torturat-o și au bătut-o până ce fetița a murit.

Interogat de poliție, Hasan Siddiqui a povestit că soția lui, Umm Kulsoom, s-a enervat foarte tare când a văzut că păsările nu mai sunt și a început furioasă să o lovească pe fetiță. Apoi a hotărât și el „să-i dea o lecție” micuței menajere. Vecinii celor doi au declarat că deși fetița plângea și țipa de durere, patronii ei continuau să o lovească fără milă.

După ce s-au mai calmat, văzând că Zohra era aproape inconștientă, au dus-o la spital unde, peste puțin timp, copila a murit. Medicii au declarat că avea răni la nivelul feței, pe brațe, pe abdomen și pe picioare. Potrivit presei locale, medicii au informat poliția că având în vedere rănile găsite pe coapse, există suspiciunea că Zohra a fost și victima unei agresiunii sexuale. Acest fapt va fi confirmat după analizele solicitate de polițiști care, între timp, i-au arestat pe cei doi aflați acum în arest preventiv.

Bărbatul care a fost arestat pentru moartea micuței pakistaneze

Moartea fetiței a provocat reacții de furie în rândul opiniei publice din Pakistan. Sub hashtag-ul #JusticeForZohraShah, pe Twitter au fost publicate fotografii și desene în semn de omagiu pentru Zohra, precum și numeroase mesaje care cer să fie făcută dreptate pentru ce i s-a întâmplat.

Întrucât munca copiilor este ilegală în fabricile din Pakistan, dar nu în case și restaurante, Ministerul Drepturilor Omului din această țară a transmis un comunicat în care a promis o reformă a legii care să includă și munca domestică în categoria „ocupații periculoase”.

Între timp, intervievat de Reuters, Sajjad Cheema, director executiv al ONG-ului din Islamabad „Societatea pentru protecția drepturilor copilului”, a declarat că 12 milioane de copii lucrează în Pakistan, mulți dintre ei fiind angajați legal. Pentru cei angajați ca personal intern în casele private este foarte dificil să se știe dacă sunt tratați decent de către angajatorii lor, deoarece sunt adesea sechestrați în case ca și cum ar fi sclavi. Sărăcia extremă este cea care afectează o mare parte a populației pakistaneze și reprezintă cauza acestor tragedii, familiile fiind obligate să-și trimită copiii la muncă, pentru a nu trebui să-i hrănească sau să îi trimită la școală.

Ceea ce i s-a întâmplat fetiței nu este, din păcate, un caz izolat. În 2016, un judecător și soția sa și-au torturat și au ucis servitoarea în vârstă de 10 ani. Cuplul a fost condamnat pentru prima dată la 3 ani de închisoare, dar ulterior pedeapsa a fost redusă la numai un an. În ianuarie anul trecut, o altă menajeră, de data aceasta în vârstă de 16 ani, a fost ucisă de membrii familiei care a angajat-o pentru că nu le-a plăcut mâncarea pe care le-a oferit-o. Ceea ce dovedește că viața acestor mici „Cenușărese” nu are absolut nicio valoare în Pakistan.

DISTRIBUIE