sâmbătă, 21 septembrie 2024
Informația fără granițe


O româncă primește pensie comunitară din trei țări, după un lung proces birocratic

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Prima pagină Știri - joi, 11 aprilie 2024 Etichete: , , , , , , ,

Maria Cozac, o româncă stabilită în Italia, a întâmpinat dificultăți semnificative în obținerea pensiei comunitare, după ce a muncit în trei țări ale Uniunii Europene: România, Germania și Italia.

Procesul său de pensionare s-a dovedit a fi un veritabil test de răbdare și perseverență, întinzându-se pe aproape doi ani de zile.

Maria a ajuns în Italia în anul 2004, unde a lucrat timp de un deceniu la ferma agricolă Il Borro din provincia Arezzo, contribuind la INPS, sistemul de pensii italian.

Experiența sa de muncă include și trei ani în Germania, precum și un deceniu în România, menționează publicația La Nazione.

Problemele au început când Maria a împlinit 67 de ani, în ianuarie 2022, moment în care a depus cererea pentru pensie.

Conform așteptărilor, primele plăți ar fi trebuit să înceapă în septembrie același an.

„În ianuarie 2022, la vârsta de 67 de ani, prin Patronatul Acli, a solicitat pensia în Italia care, după calcule, urma să ajungă în septembrie. Dar în octombrie nici măcar umbră de bani!” a declarat ginerele Mariei, Cristiano Bianchi.

Dificultățile au fost accentuate de faptul că pensia Mariei depindea de un acord internațional și de colaborarea între sistemele de pensii din cele trei țări în care a lucrat.

Contribuțiile plătite în Italia nu erau suficiente pentru atingerea pensiei minime, ceea ce a necesitat o colaborare între autoritățile italiene, germane și române.

În ianuarie 2023, familia a fost informată că pensia va fi primită în aproximativ o lună, dar speranțele au fost din nou amânate.

„Patronatul ne-a asigurat că într-o lună râvnita pensie va fi în buzunarul soacrei mele. Mi-au spus că au sosit deja răspunsurile de la instituțiile străine, le mai trebuia doar timpul ca să facă socotelile”, a explicat ginerele femeii.

Situația a escaladat în august 2023, când, frustrat de întârzieri, Cristiano Bianchi s-a prezentat persoanl la INPS:

„M-am supărat, am făcut scandal și ca răspuns mi-au spus: ai răbdare, îi vor da toate restanțele. Dar  e vorbă-i asta, ea era nevoie de bani acum!”

În cele din urmă, după multe insistențe și întârzieri, Maria a început să primească o pensie de 363 de euro pe lună din octombrie 2023, plus o plată retroactivă de aproape 4.000 de euro, după ce a depins în acest timp de pensia de 500 de euro a soțului său și de ajutorul fiicei și al ginerelui.

Cristiano a subliniat absurditatea întregului proces, dat fiind că suma finală obținută este relativ modestă:

„Din fericire, stau cu noi, așa că am plătit eu mereu facturile, altfel le-ar fi fost foarte greu. Mi se pare absurd ca o instituție precum INPS să fi avut toate aceste dificultăți pentru o sumă atât de mică.”

Cazul evidențiază provocările birocratice cu care se pot confrunta cetățenii români care au contribuit la sistemele de pensii din mai multe țări, ilustrând nevoia imperioasă de simplificare și eficientizare a proceselor transnaționale de pensionare.