vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Paramedicii dintr-un oraș din România au intervenit la un suspect de coronavirus în costume de zugravi. „I-a ajutat psihologic”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - miercuri, 18 martie 2020 Etichete: , , , , ,

Un pacient din localitatea Simeria, județul Hunedoara, care era suspectat că ar fi fost contaminat cu noul coronavirus, a sunat la 112 miercuri, 18 martie 2020, pentru a cere ajutor și s-a trezit la ușă cu zugravi, în loc de paramedici. Asta pentru că personalul medical de pe ambulanță nu dispune de echipamente de protecție necesare pentru astfel de cazuri și paramedicii au fost nevoiți să-și cumpere din bani proprii niște costume de zugravi pentru a putea răspunde apelului.

„A fost un singur caz, la modulul de la Simeria, în care cei de pe tura de serviciu şi-au cumpărat din bani proprii aceste costume de zugrav pentru că le-a fost pur şi simplu teamă pentru că s-au dus, îmbrăcaţi cu aceste costume, la un caz anunţat prin 112 că este suspect de coronavirus. ( …) Acele costume i-a ajutat psihologic. Bine e că s-a confirmat că acel pacient care era suspect de coronavirus este negativ”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Petre Mărginean, director Salvital SMURD Hunedoara.

- Continuarea după publicitate -

Mărginean a fost întrebat de jurnaliști dacă paramedicii pot refuza astfel de intervenții, în contextul în care nu dispun de echipamentele de protecție necesare, dar directorul Salvital SMURD s-a limitat la a răspunde că a cerut echipajelor din subordinea sa să nu facă acest lucru pentru evita să nu rămână descoperite cazurile pentru situații de urgență. Prefectura Hunedoara pe de altă parte transmite că cei 84 de paramedici din cadrul asociației menționată mai sus vor primi de la ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) echipamente corespunzătoare.

„După emiterea decretului, de luni, automat, tot ce înseamnă dotare tehnică sau materială, a dispus prefectul să o facă ISU Hunedoara. ISU ştie că trebuie să o facă. Acum, e o problemă de ore, sau poate chiar au plecat,să vină acele costume de protecţie pentru mai multă lume, nu doar pentru Salvital. În acest moment, încă nu au.Doar cei de la Salvital Smurd nu au costume”, a declarat pentru sursa citată, Lucian Morogan, reprezentant de la Prefectura Hunedoara.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit datelor oficiale publicate de CNSCBT (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile) până la ora 9:23 de miercuri, 18 martie, în România s-au înregistrat 246 de cazuri totale de infecție cu noul coronavirus, dintre care 23 în județul Hunedoara, care se află pe locul doi lista județelor cele mai afectate până în prezent.

Între timp, societățile comerciale din România încearcă să vândă măștile și echipamentele de protecție pentru medici în alte țări, cum a fost cazul unei firme din Cluj care a încercat în această dimineață să trimită în Italia 10 mii de măști chirurgicale, 17.000 de măști de menaj, 400 de mănuși de protecție, 45 de costume de protecție medicale și 400 de botoșei de protecție (încălțăminte).

Mai multe detalii aici.