luni, 29 aprilie 2024
Informația fără granițe


Povestea emoționantă a primei românce promovată în Irlanda la statutul de avocat partener

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate În evidență Prima pagină - vineri, 22 martie 2024

Prezentăm în articolul de mai jos, povestea de dragoste și pasiune pentru drept a primei avocate partener din Irlanda, Luminița Panaite Fahey:

„Povestea mea de dragoste, impuls și pasiune pentru drept, a început când aveam 6 ani. Cultura est-europeană și epoca comunistă au avut o mare contribuție în decizia mea, când, la frageda vârstă de 7 ani, pur și simplu i-am informat pe părinții mei că voi fi judecător.

Am studiat finanțele și economia în România, deoarece la acea vreme nu exista nicio facultate de drept în apropierea orașului meu natal și fiind singurul copil, părinții mei nu erau de acord cu mine să mă cazez într-un campus.

Totuși, după cum s-a dovedit, destinul a avut un plan pentru mine și viitorul meu. În 1998, am ajuns în Irlanda cu o viză turistică de trei luni, așa cum era atunci. Am stat două săptămâni în Irlanda și, ducând dorul de părinți și de țara natală, m-am întors acasă.

În anul 1999, m-am întors pentru că l-am cunoscut pe fostul meu soț irlandez. Pe atunci erau doar câțiva români în Irlanda. Viața s-a mișcat cu viteză rapidă, m-am căsătorit, am avut-o pe fiica mea și am urmat un curs care mi-a dat o acreditare de Interpret Legal (Legal Interpreter Accreditation).

Lumi Panaite Fahey, primul avocat român din Irlanda promovat la statutul de Partener

Am început să lucrez în Ministerul de Justiție Irlandez, în divizia de azil politic unde am lucrat până în anul 2003, când mi-am deschis propria mea mică afacere. Lucrasem ca interpret în instanțe, HSE (serviciile medicale), secții de poliție, închisori, spitale și tribunale de apel.

În anul 2000, am fost naturalizat ca cetățean irlandez.

Căsătoria mea s-a destrămat și, în anul 2004, am initiat divorțul și m-am înscris la un curs de drept (LLB Law course) la seral, deoarece trebuia să lucrez cu normă întreagă. Cursul avea loc zilnic între orele 18:00 și 22:00. Taxele au fost destul de mari, aprox. 5.500 de euro pe an și cursul a avut o durată de 4 ani cu normă întreagă. Am absolvit având media peste 8.

Doi ani mai târziu a trebuit să iau decizia foarte grea de a-mi închide mica afacere, realizând că și fiica mea are nevoie de mine.

După ce am absolvit, mi-am propus să fac cursul pentru Baroul Irlandei (Bar of Ireland), dar nu erau burse disponibile și am decis să mă înscriu la un Curs de mediere de un an, pe care l-am absolvit în anul 2010.

În această etapă lucram în domeniul juridic ca jurist (Certified Legal Executive), în diverse firme de avocatură. Întrucât România a intrat în UE în anul 2007, munca de interpretare s-a diminuat.

În anul 2011, am urmat un curs de un an cu normă întreagă de masterand în drept (LLM Master in Law).

Din păcate, am fost diagnosticată cu cancer de col uterin și am fost la un pas de chimioterapie. Am avut o intervenție chirurgicală de succes în anul 2011 și în anul 2012 l-am născut pe fiul meu care este diagnosticat cu dispraxie.

Îmi amintesc, cursul de master a fost foarte greu, fiind cu normă întreagă, la seral, lucrând ziua și îngrijind un nou-născut. A trebuit să scriu și să-mi depun teza în trei luni. Am fost foarte norocoasă să am sprijinul mamei mele în timp ce îmi terminam teza. În anul 2012, am absolvit masterul cu nota de peste 8.

În această perioadă, am trecut prin anxietate, nopți nedormite, ulcere gastrice, o fiică adolescentă, care trecea printr-o perioadă dificilă, o relație sfârșită și temporar o lipsă de adăpost, cu toate acestea dragostea și ambiția mea pentru drept și pentru a continua nu au încetat niciodată.

Am început să lucrez într-o firmă de avocatură din Dublin, ca jurist (Legal Executive). Am luat decizia pe baza discuției cu părinții mei, să promovez examenele de admitere la Societatea de Drept (Law Society).

La acea vreme erau opt examene de admitere, iar cerința era să trec patru în prima sesiune și să am contractul de ucenicie asigurat. Am aplicat pentru bursă și am avut privilegiul să am sprijinul deplin din partea Societății de Drept (Law Society) și am primit o bursă completă.

Mi-am propus să iau toate examenele de admitere într-un an. Am aplicat în continuare pentru bursă la Asociația Avocaților din Dublin (Dublin Solicitors Association) și am primit aprobare.

Examenele de admitere mi-au provocat o mare anxietate și nu le voi uita niciodată. Am stat departe de casă săptămâni la rând pentru a putea învăța, chiar și în ziua de azi fac atacuri de panică când stau în hotelul Red Cow. Am trecut cu succes toate cele opt examene de admitere într-un an, în două sesiuni.

Am început să lucrez într-o firmă la care mi s-a promis un contract de stagiu, însă în timpul ultimelor mele examene mi s-a refuzat stagiul. Nu am avut de ales decât să mă re-orientez din nou, iar viața avea un plan.

În anul 2017, am avut norocul să-l cunosc pe maestrul meu, avocatul Barry Bowman, și am primit un contract de ucenicie de doi ani, căruia îi sunt pentru totdeauna recunoscătoare și am primit cea mai bună pregătire și îndrumare pe care și-ar dori-o vreodată orice cursant. Am primit șanșa vieții iar Maestrul meu a avut toată încrederea în mine și mi-a permis atât timp cât am avut nevoie pentru a studia și a învăța. Am rămas în firmă aproape șase ani, inclusiv doi ani după calificările mele în anul 2020.

Dar dorința mea pentru ceva mai mare m-a împins să caut mai departe. Aveam planuri mai mari în carieră și am găsit niște oferte de muncă foarte bune în firme mai mari din Dublin.

Și așa, în luna iulie anul 2022, am acceptat o ofertă într-o firmă de avocatură binecunoscută din Dublin, în Departamentul de litigii civile. Am fost expusă unor cazuri de mare profil, am negociat multe cazuri, am luat o sarcină foarte grea în litigii civile, vătămare corporală, malpraxis, cazul Surorilor Magdalene și vătămări corporale catastrofale.

Cu toate acestea, din cauză că am avut o altă problemă de sănătate și o intervenție chirurgicală la colon în anul 2021, am fost destul de îngrijorată de bunăstarea mea și de efectul volumului de muncă și a trebuit să iau decizia de a trece mai departe, la o firmă în care aș fi primit mai mult sprijin, care mi-ar oferit și posibilitatea de avansare în carieră, pe care simțeam că nu o am în actuala firmă. Aveam un plan foarte clar unde vroiam să ajung.

În Irlanda, comunitatea românească este destul de mare, iar eu am fost primul avocat român care a studiat integral dreptul și s-a calificat aici, cererea de servicii juridice este mare în comunitate și în acest stadiu am avut la fel de mult succes cu rulajul dosarelor asa cum mi-am dorit.

În vara anului 2023, am avut privilegiul să fiu aleasă să particip la programul organizat de Societatea de Drept (Law Society), Women in Leadership, și am fost alocată cu cel mai bun mentor, care mi-a dat acel mic impuls de care aveam nevoie. Îndrumarea ei a fost neprețuită.

În iulie 2023, am fost abordată de câteva firme și, în același timp, am primit un răspuns pozitiv la una dintre aplicațiile mele. Am avut privilegiul să fiu abordată de partenerul meu principal actual și, deși negocierile privind termenii și condițiile au durat șase luni, a meritat într-adevăr așteptarea. Am vrut să pot ajuta mai mulți clienți care au nevoie.

Acum sunt într-un rol ce mă împlinește pe deplin și sunt responsabilă de cazurile de litigii civile, dreptul familiei și apărare penală, precum și sarcinile de management cu partenerul principal al firmei.

Sunt puternic implicată în numeroasele grupuri comunitare române, sunt membră a Asociației avocaților din Dublin (Dublin Solicitors Association), Programul de Drept pe Stradă (|Street Law ) organizat de Societatea de Drept (Law Society) care predă în școli și închisori despre drept, Membru al Asociației Femeilor Avocate Irlandeze (Irish Women Lawyers Association), Mentor ai Studenților la Drept de la Collegiul Griffith (Mentor to Law Students in Griffith College), membru al Comitetului Consiliului de Administrație de la Universitatea Tehnologică din Dublin (Board Member Committee in Dublin Technological University), membru al grupului pentru drepturile de locuințe sociale ale chiriașilor din Marea Britanie și Irlanda (Panel Member of the Tenants Social Housing Rights in UK and Ireland).

De-a lungul călătoriei mele, am fost norocoasă să întâlnesc niște colegi și mentori cu rezultate înalte și niște patrioți de mare succes în propria mea comunitate și am fost binecuvântată să am sprijinul mamei mele. Mentorii mei m-au sprijinit extrem de mult pe parcurs, ajutându-mă să realizez ceea ce am realizat. Am planuri de viitor clare în cariera mea și sunt încrezătoare că acestea vor fi realizabile.

Sunt mereu recunoscătoare statului irlandez pentru sprijinul oferit oricărui student care are dorința de a deveni un profesionist.

Dacă aș putea să dau vreo îndrumare tinerilor avocați aspiraționali, sau oricăror tineri, la fel cum le-am oferit propriilor mei copii, este că dacă eu am putut realiza ceea ce mi-am planificat și mi-am realizat visul din copilărie, cu toate luptele și în timp ce cresc doi copii pe cont propriu, la fel poate oricine. Dacă ai un vis sau o ambiție, continuă, poți să o împlinești!”

DISTRIBUIE