duminică, 28 aprilie 2024
Informația fără granițe


Povestea unui român care a lăsat munca de birou în străinătate pentru a deveni agricultor în România

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 29 septembrie 2023 Etichete: , , , , , , , , ,

Bogdan Lerescu s-a întors în țară după patru ani petrecuți peste hotare, unde a lucrat în corporații, pentru a-și împlini visul: o plantație de zmeură ecologică, un gust autentic românesc, îmbogățită cu soiuri europene.

În toamnă, când majoritatea agricultorilor sunt ocupați cu recoltatul porumbului, gutuilor și strugurilor, dealurile din Șinteu, județul Bihor, se împodobesc cu zmeură aromată și bine coaptă.

Bogdan și soția sa, Oana, se ocupă de un teren de 10.000 de metri pătrați pe care se cultivă anual până la 12 tone de zmeură. Un detaliu care impresionează este că soiurile de zmeură au fost aduse din Italia și Olanda, relatează Observator.

„Clienților nu le vine să creadă că fructele acestea sunt produse la noi în România și că pot fi așa de frumoase într-o cultură organică”, mărturisește Bogdan cu mândrie.

Dar pasiunea familiei Lerescu nu se oprește la zmeură. Pe lângă aceasta, au investit în aluni de pădure.

„Am plantat aluni din două motive: unul pentru că ne plac alunele, iar celălalt pentru că e o cultură care fixează solul”, explică Bogdan.

Terenul din jurul casei lor, care se întinde pe o suprafață de 5 hectare și jumătate, adăpostește aproximativ 3500 de aluni.

Revenirea în România nu a însemnat doar o simplă mutare geografică pentru Bogdan și Oana, ci o adevărată reconectare cu rădăcinile lor, o decizie de a investi în pământul natal. Tot ceea ce au economisit, plus sprijinul obținut din fonduri europene, a fost direcționat către această plantație.

Și pentru ca experiența gustativă să fie completă, cuplul a dezvoltat și o linie de procesare a fructelor. Acum, pe lângă zmeură, cei interesați pot degusta gemuri, siropuri, compoturi și chiar ciocolată cu alune și chili – adevărate delicatese create de mâinile lor harnice.

Pentru Bogdan, această afacere nu este doar despre fructe sau profit, ci despre echilibru și pasiune:

„Muncesc și probabil voi mai munci o lungă perioadă de timp pentru că o afacere în agricultură devine sustenabilă după mult timp. E interesant să faci tranziția de la o activitate din asta în câmp, să te duci să te mai întâlnești cu niște oameni. Asta mă ține într-un echilibru.” VIDEO AICI.

Fără îndoială, Bogdan și Oana Lerescu sunt un exemplu inspirațional de determinare și pasiune, demonstrând că România poate fi locul unde visele devin realitate.

DISTRIBUIE