marți, 19 martie 2024
Informația fără granițe


Presa spaniolă despre un oraș superb din România: „O bijuterie medievală”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - vineri, 30 octombrie 2020 Etichete: , , , ,

Publicația spaniolă El Espanol a publicat marți, 27 octombrie 2020, un frumos articol prin care promovează un oraș din țara noastră la care face referire ca fiind „o bijuterie medievală din Transilvania”. Așa cum ați intuit deja probabil, este vorba despre Brașov, unul dintre cele mai vizitate orașe din România și, de asemenea, unul dintre cele mai încărcate de istorie și cele mai fascinante.

Brașov. Sursă foto: elespanol.com

„Monumentele și clădirile religioase din epoca medievală din Brașov nu lasă pe nimeni indiferent. Este un oraș care poate fascina pe toată lumea, nu doar pe cei ce iubesc poveștile cu Dracula (…) Tărâmurile lui Dracula sunt învăluite de mister și de legenda care caracterizează întreg teritoriul Transilvaniei. Moștenirea medievală și în stil baroc, perfect conservată, este ceea ce a permis orașului să fie ales drept cadru pentru filmarea a numeroase filme de epocă”, scrie ziarul spaniol.

„În plus, este opțiunea perfectă pentru orice tip de vacanță, deoarece este aproape de mănăstirile din nordul Moldovei, de stațiunile balneare de la Marea Neagră, de regiunea Maramureșului cu bisericile sale din lemn vechi de secole sau de stațiunea de schi din Poiana Brașov”, mai scriu jurnaliștii spanioli.

Publicația spaniolă scrie apoi despre frumoasele monumentele și locuri demne de vizitat din orașul românesc:

„Având în vedere moștenirea orașului, Biserica Neagră este probabil cea mai importantă atracție datorită interiorului său izbitor și delicat, precum și a exteriorului său. A fost construită în secolul al XIV-lea, într-un stil gotic, iar caracteristica sa „neagră” a fost dobândită în urma incendiului devastator care a răpus-o în secolul al XVII-lea. În plus, are o orgă cu 4.000 de tuburi care susține recitaluri de trei ori pe săptămână.

Biserica Neagră din Brașov. Sursă foto: elespanol.com

Piața Primăriei, Piața Sfatului, vă va permite să vă bucurați de esența Brașovului. În cadrul acesteia puteți admira clădiri impresionante în stil baroc, cu fațadele lor deosebit de decorate, fiind un loc frumos unde vă puteți bucura de atmosfera medievală pe o terasă și de priveliștile turnului vechii primării. Una dintre cele mai remarcabile clădiri din piață este Casa Sfatului, construită în secolul al XIV-lea, cu un amestec curios de arhitectură gotică, renascentistă și barocă. Astăzi găzduiește Muzeul de Istorie al orașului Brașov, unde este pusă la dispoziție o colecție arheologică deosebit de interesantă, dar care, în timpuri străvechi, era clădirea în care se luau cele mai importante decizii din Transilvania.

Cartierul Șchei este cea mai veche zonă a Brașovului și surprinde prin labirintul său de străzi înguste și clădiri de epocă, precum Catedrala Ortodoxă Sfântul Nicolae, prima construită în Transilvania și unde există o colecție de fresce pictate de Mișu Popp, un important artist român al secolului al XIX-lea, alături de care se află Biserica Sfintei Treimi sau Muzeul „Prima Școală Românească” unde se poate vedea prima biblie românească.

Brașov. Sursă foto: elespanol.com

Zidurile și fortificațiile reprezintă un alt semn distinctiv al Brașovului. Au fost construite din secolul al XIV-lea până la mijlocul secolului al XVII-lea pentru a se apăra împotriva atacurilor succesive ale sașilor, mongolilor sau turcilor. Astăzi, acestea se află într-o stare foarte bună de conservare, de unde și existența traseului care străbate principalele colțuri, precum Poarta Ecaterinei, Bastionul Fierarilor, Bastionul Țesătorilor și Bastionul Graft. O activitate pe care oricine o va iubi este vizitarea acestora noaptea, deoarece pereții vor fi luminați și vor permite o vedere incredibilă asupra orașului.

Orașul Brașov este situat la poalele Muntelui Tâmpa, care atinge 1.000 de metri înălțime. Urcarea pe acest munte durează aproximativ o oră, dar există și posibilitatea de a face acest lucru cu ajutorul telecabinei din centrul orașului. De acolo de sus se pot vedea priveliști spectaculoase ale mediului, ce nu ar putea lăsa pe nimeni indiferent.

Brașov. Sursă foto: elespanol.com

Pe lângă templele religioase prezentate anterior, se remarcă și altele, precum Catedrala Catolică Sfinții Petru și Pavel, construită în stil baroc, pe urmele lăsate de o veche biserică dominicană; Biserica Sfântului Bartolomeu, considerată drept cel mai vechi monument arhitectural din Brașov, cu trăsături romane și gotice; sau Mănăstirea Franciscană, construită de luterani în anul 1725, pe ruinele unei clădiri vechi care a fost distrusă de incendiu.

Dintre muzeele orașului, merită evidențiat Muzeul de Artă, unul dintre cele mai interesante, cunoscut pentru lucrări de până în secolul al XVIII-lea; Muzeul de Etnografie, unde sunt expuse bijuterii din argint realizate manual în secolul al XVI-lea, paltoane de blană și alte costume populare; și Muzeul Casa Mureșenilor, dedicat donațiilor familiei Mureșenilor, fondatoare a unui ziar politic, Gazeta de Transilvania.”