duminică, 29 ianuarie 2023
Informația fără granițe


Primăriță din Spania, mândră că a primit în dar o ie românească tradițională

Scris de: Mircea Iordache , înv Din diaspora Știri - miercuri, 22 iunie 2022 Etichete: , , , , , ,

Carmen Hernandez, primărița orașului Telde, din provincia spaniolă Las Palmas, a primit în dar o ie din partea consulului onorific al României în Insulele Canare, Alina Râmaru. Ia este o bluză specifică portului popular și este considerată unul dintre simbolurile naționale ale românilor.

Acest dar a fost făcut în semn de recunoștință pentru sprijinul instituției spaniole față de comunitatea românească, atât în ​​cadrul manifestărilor culturale, cât și în eforturile depuse în activitățile de desfășurare a proceselor electorale din România în străinătate.

Această bluză denumită „ie” este atestată documentar încă din secolul al VI-lea î.Hr. și este legată de una dintre cele mai vechi culturi din Europa: Cucuteni, care datează din perioada 5200−3200 î.Hr. și care a fost denumită după localitatea cu același nume, din apropierea orașului Iași, unde în 1884 s-au descoperit primele relicve.

Vineri, 24 iunie, este sărbătorită ziua internațională a acestei minunate bluze care a început să aibă un impact global de la începutul secolului XX , atunci când reginele României au început să o poarte la ocazii speciale și a făcut obiectul admirației pentru pictori celebri precum Henri Mattisse, dar și pentru creatori de modă extrem de populari: Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Kenzo și Tom Ford.

La ora actuală, românii reprezintă a doua cea mai mare comunitate străină din Spania iar în Insulele Canare trăiesc în jur de 10.000 de persoane de naționalitate română. În plus, consulatul României își are sediul în cartierul Los Llanos din orașul Telde.