duminică, 15 septembrie 2024
Informația fără granițe


Primul stat din UE care a ajuns la 1.000.000 de cazuri de COVID-19. „Vor urma câteva săptămâni foarte dificile”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 21 octombrie 2020 Etichete: , , , , ,

Ultimul raport al Ministerului Sănătății din Spania anunță faptul că miercuri, 21 octombrie 2020, au fost înregistrate 16.973 de cazuri noi, reprezentând un nou record de cazuri noi și ridicând numărul total al infecțiilor de la începutul pandemiei la 1.005.295. Primul caz de infecție cu COVID-19 în Spania a fost înregistrat în data de 31 ianuarie 2020 și, de atunci, 165.049 de persoane au fost spitalizate, iar 34.366 au murit din cauza acestui virus, informează publicația El Dia.

La începutul lunii februarie se vorbea despre un număr relativ mic de cazuri în această țară. Până la jumătatea lunii martie, însă, infecțiile au început să se extindă într-o măsură în care a fost necesar să se aplice o serie de restricții drastice pentru a limita răspândirea virusului. Intrarea în starea de urgență și limitarea circulației persoanelor timp de câteva săptămâni a oprit, în parte, creșterea numărului de cazuri, spitalizări și decese. În luna mai, graficul contaminărilor părea să indice sfârșitul primului val. În acea perioadă se apropia o vară calmă, cu toate speranțele bazate pe teoriile care susțineau că temperaturile ridicate ar putea atenua răspândirea virusului. Dar nu a fost așa.

Imediat după ce distanțarea socială a fost redusă, întâlnirile cu prietenii și familia, sărbătorile și petrecerile au luat avânt din nou și a început, astfel, să crească și cazurile noi de infecție. În scurt timp, autoritățile spaniole au început să constate crearea de noi focare de infecție și să simtă amenințarea unui al doilea val. Acum, la aproape 9 luni de la primul caz, cifrele indică din nou o situație critică. Dar nu numai în Spania, ci și în toată Europa. Experții își amintesc că pericolul din spatele acestor cifre nu este cel reflectat în situația actuală. Mai îngrijorătoare este creșterea rapidă a numărului de infecții, care anunță o nouă saturație a sistemului de sănătate, dar și consecințe grave asupra situației economice și sociale care pot apărea odată cu acest nou val de infecții.

 

Ministrul Sănătății, Salvador Illa, a avertizat marți că, „deși avem un vaccin, trebuie să luptăm încă 5 sau 6 luni împotriva virusului”, o coabitare care ne va obliga să menținem „măsurile de protecție personală”.

„Vor urma câteva săptămâni foarte dificile. Vine iarna, al doilea val nu mai este o ameninţare, ci o realitate în toată Europa”, a mai avertizat Illa, care a adăugat că guvernul este „deschis la toate propunerile” pentru limitarea răspândirii virusului.

Marea îngrijorare a autorităților spaniole este acum că infecțiile s-au răspândit până la atingerea (din nou) a unui scenariu de transmitere comunitară, mai precizează sursa citată. Mai exact, este deja imposibil să se urmărească originea unui nou focar, iar acesta este tocmai contextul în care, potrivit experților și autorităților din domeniul sănătății, se află deja mai multe teritorii din Spania. Comunitatea Madrid se remarcă, până în prezent, ca fiind cea mai afectată, cu peste 202.361 infecții și 1.443 decese înregistrate din mai până în prezent.