marți, 30 mai 2023
Informația fără granițe


Regula izolării la domiciliu a românilor care se întorc în țară se va menține până la 15 iunie

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - joi, 28 mai 2020 Etichete: , , , , , ,

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi, 28 mai, că regula intrării în izolare pentru cetăţenii care se întorc în România din alte state va fi menţinută până la 15 iunie, excepţie făcând cei care revin din state în care nu există nivel de răspândire care să impună intrarea în izolare.

„Până la data de 15 iunie (…), toţi cei care se întorc din ţări care sunt, conform evaluărilor INSP, cu un nivel ridicat de răspândire a virusului, trebuie să intre în izolare 14 zile, izolare la domiciliu, carantinarea se va face numai la cerere. Această regulă rămâne până la data de 15 iunie. Sigur că dacă ei pleacă în ţări în care nu există nivel de răspândire care să impună intrarea în izolare la întoarcere, atunci nu trebuie să se izoleze. Şi astăzi, de exemplu, vin 16.000 de cetăţeni care intră în România, din care cetăţeni români probabil sunt 11.000 -13.000 de cetăţeni, doar aproximativ jumătate dintre ei sau puţin peste jumătate intră în izolare la domiciliu, iar ceilalţi vin din destinaţii pentru care nu este necesară izolarea la domiciliu”, a declarat Ludovic Orban la finalul vizitei efectuate la Centrul Tehnic de la Titu, judeţul Dâmboviţa.

Conform ultimei actualizări a Institutului Național de Sănătate Publică din România țările cu risc ridicat de răspândire a virusului sunt Austria, Belgia, Elvetia, Franţa, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, SUA, Turcia.

Izolarea românilor care se întorc din străinătate se face împreună cu membrii familiei cu care locuiesc

Când la aceeași adresa locuiesc mai multe persoane împreună cu persoana întoarsă din străinătate, izolarea se aplică tuturor persoanelor, dacă nu există altă adresă la care să se poată autoizola aceasta.

Pentru persoanele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități.

DISTRIBUIE