fbpx
sâmbătă, 28 mai 2022
Informația fără granițe


Reguli de călătorie în țările UE de la 1 februarie. Fără test COVID pentru persoanele vaccinate sau vindecate

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România În evidență Informații utile Știri - joi, 27 ianuarie 2022 Etichete: , , , ,

Cetățenii europeni care s-au vaccinat sau care au avut Covid-19 și s-au însănătoșit urmează să poată călători de la 1 februarie în UE fără teste, numai în baza certificatului digital european.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au căzut de comun acord marţi, 25 ianuarie, să-şi coordoneze mai bine regulile cu privire la deplasări în interiorul Uniunii Europene. S-a convenit eliminarea restricţiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID şi alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, respectiv 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

Noile reguli vor intra în vigoare de la 1 februarie.

- Continuarea articolului după publicitate -

Statele membre UE aplică în prezent restricţii foarte diferite turiştilor vaccinaţi sau care deţin un certificat de însănătoşire după covid-19. Italia cere tuturor călătorilor, inclusiv celor vaccinaţi şi cu certificat de vindecare, un test PCR, la fel ca Portugalia. Spania cere doar o probă a unei vaccinări, la fel ca Madeira şi Azore.

„Statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei. Acordul la care s-a ajuns plasează, aşadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord şi să pună în aplicare fără întârziere normele convenite. Fiecare stat membru decide în funcţie de situaţia cu care se confruntă. Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă şi este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând şi reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE. Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea şi claritatea pentru cetăţenii şi călătorii europeni″, au declarat comisarii europeni Stella Kyriakides (Sănătate) şi Didier Reynders (Justiţie).

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi