sâmbătă, 27 aprilie 2024
Informația fără granițe


Rețea de proxeneți români destructurată, 13 românce din străinătate salvate din mâinile infractorilor

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Din România Știri - joi, 24 martie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

Cu sprijinul poliției române, franceze și spaniole, Europol a eliberat recent 13 femei de naționalitate română care erau obligate să se prostitueze în apartamente din Spania și Franța. A fost destructurată o rețea infracțională, de origine română, implicată în traficul de ființe umane în scopul prostituției.

Probele strânse în timpul investigațiilor au confirmat că banda traficanților de persoane a fost activă încă din 2014, timp în care ar fi câștigat peste un milion de euro. Au fost arestați șapte suspecți, cinci în România și doi în Franța, toți fiind acuzați de apartenență la o organizație infracțională și trafic de persoane.

32 de femei, majoritatea de naționalitate română, au fost ademenite de infractori prin tehnica „Lover Boy”. Foarte tinere și vulnerabile, fetele erau inițial seduse de tineri atrăgători și, după ce se îndrăgosteau de aceștia, plecau cu ei în alte țări, iar apoi erau obligate să practice prostituția prin amenințări cu violența împotriva lor sau a familiilor acestora.

Deși este cunoscută de ani buni, tehnica „Lover Boy” încă mai este utilizată cu succes de infractori pentru a racola victime aflate în diverse dificultăți economice și sociale. Acești indivizi vizează vulnerabilitățile victimelor care cad în plasa lor, cu ajutorul unor cadouri scumpe și promisiuni pentru o viață de vis în străinătate.

Acesta este motivul principal pentru care multe tinere își părăsesc familiile pentru a-și urma „dragostea”  și a visa la o viață mai bună, așa cum se poate vedea în numeroasele postări false din rețelele social-media.

De cele mai multe ori, însă, odată ce ajung la noul lor domiciliu, fetele descoperă realitatea îngrozitoare în care sunt forțate să se prostitueze pentru a câștiga bani pentru exploatatorii lor.

În cazul de față, victimele au fost atrase în orașul Ploiești, România, înainte de a fi transferate la Barcelona, ​​​​Spania, locul unde se afla baza de operațiuni a rețelei infracționale.

Aici, infractorii le cumpărau victimelor haine, după care le mutau în diferite locații din Europa, inclusiv în sudul Franței (Marsilia, Nisa, Montpellier și Lyon) și Spania (Costa Brava și Ibiza). Ulterior, tinerele erau „prezentate” pe platformele de internet specializate în astfel de servicii.

Polițiștii au efectuat 13 descinderi și percheziții în locuințe, șase în România și șapte în Franța, confiscând șase vehicule de lux, numeroase telefoane mobile, carduri de memorie, dispozitive USB, carduri bancare, cartele SIM, droguri, un inel evaluat la 1.600 de euro, 3.300 de lire turcești și peste 22.000 de euro în numerar.

Potrivit dovezilor strânse de Europol, infracțiunea de spălare de bani a totalizat aproximativ 1,3 milioane de euro din venituri ilegale. Aceasta a fost posibilă cu ajutorul tranzacțiilor făcute prin companiile de transfer de bani online și a transferului altor active prin curieri.

Sumele de bani au fost strânse din nu mai puțin de 250 de locații, din 25 de state diferite. 80% din transferurile de bani au fost efectuate online, din internet cafe-urile Barcelonei, având ca destinatari liderii organizației infracționale din România.

Aceștia au „albit” banii din prostituție prin investiții în imobiliare și bunuri de lux în România. De asemenea, infractorii au folosit o parte din profiturile ilegale pentru a finanța diverse alte activități infracționale.

DISTRIBUIE