vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Român condamnat la închisoare în UK, complice la moartea celor 39 de imigranți clandestini

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 22 martie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

Dragoș Ștefan Damian, un traficant de persoane de naționalitate română, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat luni, 21 martie, la trei ani și zece luni de închisoare, după ce a fost extrădat din Italia pentru a se confrunta cu acuzațiile Curții Penale Centrale din Anglia și Țara Galilor (Old Bailey), în urma unei anchete cu privire la moartea a 39 de cetățeni vietnamezi în octombrie 2019.

Cadavrele asiaticilor, printre care se aflau inclusiv femei și copii, au fost descoperite într-un container de camion, după ce acesta a fost transportat cu feribotul din localitatea belgiană Zeebrugge (Bruges), până în orașul britanic Purfleet (Essex), în dimineața zilei de 23 octombrie 2019.

În fața instanței, relatează cotidianul britanic Echo, Damian a recunoscut că a așteptat într-un loc prestabilit containerul respectiv pentru a prelua migranții și a-i duce la Londra, când s-a descoperit tragedia.

Românul, care urma să câștige 1.000 de lire sterline în acea noapte, a recunoscut și faptul că a permis ca duba lui să fie folosită astfel și în alte ocazii anterioare. În temeiul unei pledoarii în fața instanței, Damian a menționat că a simțit că nu-l poate refuza pe conducătorul operațiunii, conaționalul său Gheorghe Nica, care l-a pus „într-o situație dificilă”.

După descoperirea cadavrelor, el a confirmat că a fugit „puțin din cauză că a intrat în panică și puțin de frică”, așa cum singur a mărturisit în instanță. Sentința dată luni, 21 martie 2022, de judecătorul Nigel Sweeney, l-a trimis pe Damian după gratii pentru 46 de luni.

Procurorul Jonathan Polnay a declarat instanței că Damian a făcut parte dintr-o „conspirație sofisticată, de lungă durată și profitabilă” pentru a introduce ilegal migranți vietnamezi în Regatul Unit, ascunși în containerele camioanelor.

Acesta a spus: „Rolul inculpatului a fost de a permite folosirea dubei sale pentru a prelua migranți în Regatul Unit și, într-o singură ocazie, să călătorească la Collingwood Farm el însuși”.

Românul aștepta să preia noii sosiți, când șoferul de camion Maurice Robinson a descoperit migranții morți, după ce a deschis containerul. În aproximativ 11 minute după ce Robinson și-a informat șeful, Ronan Hughes, despre decese, Damian a părăsit rapid zona.

Procurorul Polnay a precizat: „La ora 01:17, Robinson l-a informat pe Hughes. La ora 01:28, Damian a plecat cu mașina sa de la Collingwood Farm, evident fiind informat despre evenimentele petrecute, deoarece la 07:00 dimineața a părăsit țara, plecând de la docurile Dover”.

Ulterior, Damian a fost arestat lângă Milano și trimis înapoi în Marea Britanie, în septembrie anul trecut. În noiembrie, el a pledat vinovat de conspirație pentru a sprijini imigrația ilegală în perioada 1 mai 2018 – 24 octombrie 2019.

Ca parte a anchetei, poliția a identificat cel puțin șase călătorii de acest fel, migranții plătind până la 13.000 de lire sterline pentru acest serviciu, denumit „VIP”. Numai în octombrie 2019, traficanții de persoane au ajuns să câştige peste un milion de lire sterline.

Asiaticii erau îmbarcați în camioane într-o locație îndepărtată de pe continent, pentru a fi transportați în Marea Britanie, unde urmau să fie preluați de o flotă de vehicule mai mici, apoi erau transferați în case sigure, până la primirea banilor de către traficanți.

De fiecare dată, liderii operațiunii aranjau ca mai multe vehicule să aștepte să-i ducă pe migranți într-un apartament din Dulwich, sudul Londrei, despre care se crede că aparținea unui bărbat numit Fong, acesta fiind principalul contact vietnamez.

Traficanții blocau migranții în interiorul apartamentului până când rudele făceau plata finală pentru livrarea cu succes a acestora în Marea Britanie, moment în care erau liberi să plece. Se crede că Fong, care nu a fost încă depistat, împărțea banii cu liderii operațiunii.

Victimele au fost 28 de bărbați, opt femei și trei copii, dintre care doi în vârstă de 15 ani. Când a devenit evident că nu mai era suficient oxigen în container, ei au făcut încercări disperate de a scăpa și au încercat să apeleze la serviciile de urgență din Vietnam.

Când au început să moară în interiorul incintei întunecate, unde temperatura a crescut la peste 38,5 °C, au înregistrat mesaje de adio pentru rudele lor. Au murit de asfixie și hipertermie sau supraîncălzire.

În luna ianuarie, patru bărbați au fost condamnați la pedepse cuprinse între 27 de ani și 13 ani și patru luni de închisoare, pentru ucidere din culpă și complot la trafic de persoane.

Aceștia au fost liderii operațiunii criminale: Gheorghe Nica, 45 de ani, român rezident în Basildon, Marea Britanie, Ronan Hughes, 42 de ani, din Armagh și șoferii de camion Maurice Robinson, 27 de ani, din Craigavon, și Eamonn Harrison, 25 de ani, din County Down.

Instanța ar fi aflat că dublul numărului obișnuit de migranți a fost îmbarcat în ultimul transport din octombrie, deoarece cu doar câteva zile mai devreme, pe 14 octombrie, Harrison „colectase” încă 20 de vietnamezi din nordul Franței, dar a fost oprit la intrarea în Eurotunnel și toți cei 20 au fost îndepărtați.

Harrison nu a fost amendat și i s-a permis să continue drumul în Marea Britanie cu o remorcă goală. Nerăbdător să asigure banii plătiți la sosire, Hughes a decis să crească numărul migranților în timpul transportului din 22 octombrie.

Un martor expert a declarat instanței că, chiar și cu doar 15 sau 20 de pasageri, cantitatea de oxigen din container ar fi început să scadă după aproximativ nouă ore.

Hughes era în mod clar conștient de riscurile pe care le implică dublarea numărului de migranți din container și i-ar fi transmis lui Robinson să le deschidă și să le dea aer, înainte de a părăsi portul din Essex. Când Robinson a deschis ușile containerului era prea târziu: toți erau morți.

DISTRIBUIE