marți, 30 aprilie 2024
Informația fără granițe


Român din Spania, nevoit să renunțe la afacere după ce s-a luptat cu doi dușmani necruțători: pandemia și inflația

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - vineri, 30 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Ștefan Stoian, un tânăr antreprenor de naționalitate română care a preluat în octombrie 2020 cafeneaua Gaona 5, o locație extrem de populară din orașul spaniol Logroño (comunitatea autonomă La Rioja), a fost nevoit să renunțe la afacerea sa datorită inflației și creșterii prețurilor la utilități.

Oferta cafenelei Gaona 5, situată pe Calle Capitan Gaona din Logroño, de obicei era plină de pinchos (mici aperitive servite într-o scobitoare), sandvișuri și gustări. Însă joi, 29 septembrie, localul era aproape gol, menționează publicația La Rioja.

Unii clienți au zăbovit în cafenea citind ziarul, știind că poate fi ultima oară când s-au așezat pe scaunul cafenelei pe care o frecventau zilnic. Cafeneaua El Gaona, așa cum este cunoscută de când s-a deschis, în 1988, s-a închis probabil pentru totdeauna.

Doi ani i-au fost suficienți conaționalului nostru pentru a deveni foarte iubit și apreciat în rândul celor care i-au trecut pragul cafenelei. Din păcate, acum și-a agățat șorțul în cui pentru totdeauna, după doi ani de bătălii în care s-a luptat cu dușmani necruțători: primul a fost pandemia, iar acum inflaţia.

Român de origine, Ștefan se consideră „riojan de la opt ani”.

„Am deschis Gaona cu toată dorința și plăcerea din lume”, își amintește Ștefan entuziasmul din ziua inaugurării cafenelei. A lucrat mereu în domeniul horeca, „de când am plecat de la școală”, și a decis la un moment dat să-și înceapă propria afacere.

Amplasată în „inima” orașului, cafeneaua a trecut prin diverse mâini și a avut întotdeauna o clientelă fidelă: oameni din cartier și muncitori din zonă. „Am deschis pe 1 octombrie 2020 și pe 28 a fost decretată închiderea industriei hoteliere din cauza covid-19”, și-a amintit Ștefan cu un zâmbet trist.

Însă departe de a renunța, conaționalul nostru a rezistat pandemiei și când a reușit să-și redeschidă cafeneaua, a făcut-o din toate puterile. Chiar și așa, a fost o lovitură grea pentru el, din care a durat mult să-și revină, deoarece Gaona nu avea posibilitatea de a-și instala o terasă, iar restricțiile din incintele interioare au fost și mai drastice.

La momentul coborârii obloanelor cafenelei, oficialii municipali și studenții ESDIR l-au interpelat pe român, care le-a explicat foarte clar: „Lucrurile devin nesustenabile date fiind circumstanțele și prefer să șterg totul cu buretele, înainte de a fi prea târziu”.

Plecarea românului lasă sub semnul întrebării mai bine de trei decenii de istorie, localnicii așteptând să vadă dacă proprietarii cafenelei găsesc pe cineva interesat de redeschiderea ei.

Un „deja vu” care a fost trăit în urmă cu doi ani, când Ștefan a închiriat-o după ce fostul administrator, care la rândul său o preluase de la proprietarii inițiali, a decis atunci să o părăsească din motive personale.

„Știam locația, știam că este un loc în care oamenii muncesc bine, dar nu mi-am imaginat că pandemia nu numai că va dura mai mult, ci că va duce și la noi închideri și mai multe restricții, mult mai puțin decât acum, iar după două veri tot mai slabe, prețurile materiilor prime și energiei aveau să treacă prin acoperiș”, a precizat conaționalul nostru.

În acest sens, sunt expuse motivele care ar putea fi invocate din spatele oricărei tejghele. Creșterea costurilor, „la absolut orice”, de la cafea la energie electrică, face din ce în ce mai dificilă reconcilierea conturilor „ținând cont că nu poți crește prețurile, pentru că dacă ai transfera astfel de creșteri la produsul final, oamenii ar înceta să mai vină”, a explicat Ștefan.

„Am ajuns să plătesc 1.500 de euro factură de electricitate într-o lună. Dacă la asta adaugi și prețul cafelei înmulțit cu trei sau prețul pieptului de pui și, în plus, plătești chiria pentru local, este imposibil să continui”, a mărturisit Ștefan. Decizia nu a fost luată peste noapte. Românul anticipase închiderea încă dinaintea sezonului estival.

El le-a spus adevărul tuturor celor care au vrut să-l audă. Vestea, deși nu era nouă, a apărut joi, 29 septembrie, printr-un cunoscut influencer de pe rețelele de socializare: „Azi dimineață, cafeaua mi-a lăsat un gust amar: Gaona se închide. Incertitudinea și prețurile au determinat decizia. Rău pentru Logroño. Profesioniști buni care acum caută un loc de muncă”.

Din fericire, există conjunctura în care tânărul, după ce a cunoscut eforturile și sacrificiile antreprenorilor independenți, a preferat să fie din nou salariat, chiar dacă va lucra în același sector.

„E spre bine, o să câștig mai ales în sănătate. Ce am de gând să fac acum? Ei bine, lucrez pentru alții, fac 40 de ore pe săptămână și uit de durerile de cap. Și, mai presus de toate, petrec mai mult timp cu partenera mea” a conchis Ștefan în ultima sa zi de serviciu la Gaona.

DISTRIBUIE