vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Român din străinătate, membru al unei rețele de înșelătorii online, condamnat la 6 ani de închisoare

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 21 decembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Gheorghe Gherghe, un român în vârstă de 35 de ani, rezident în Dublin (Irlanda), a fost condamnat luni, 19 decembrie, de Tribunalul din Dublin la șase ani și jumătate de închisoare pentru spălarea sumei de 670.000 de euro. De asemenea, i s-a ordonat să nu se mai întoarcă în Irlanda timp de șapte ani, decât dacă este obligat să facă acest lucru prin lege. Gherghe făcea parte dintr-o bandă infracțională specializată în fraudă online, potrivit The Irish Sun.

Domiciliat pe Dargle Road, în Drumcondra (zonă rezidențială și suburbie interioară situată în partea nordică a Dublinului), a pledat vinovat pentru două capete de acuzare de folosire a unui instrument fals și două capete de acuzare pentru spălare de bani în diferite locații din statul irlandez.

Gherghe avea deja două condamnări anterioare în Marea Britanie pentru infracțiuni similare. El a fost extrădat din Marea Britanie în 2021, după ce a ispășit o pedeapsă pentru acele infracțiuni și de atunci a stat în arestul Gardai (poliția irlandeză).

Inculpatul s-a dat drept cetățean italian, francez și ceh atunci când și-a ajutat banda să spele bani produși dintr-o escrocherie online în valoare de 23 de milioane de euro la nivel european.

Clasificat ca membru de „nivel secund” al uneia dintre cele mai prolifice bande specializate în fraudă din Europa, Gherghe a folosit opt nume diferite pe falsele cărți de identitate pentru a deschide 17 conturi bancare între iunie 2016 și aprilie 2019.

Mai jos, două dintre cărțile de identitate folosite de infractorul român:

Daniel Semen, un alt membru al bandei care era în custodia Gardai, a primit o pedeapsă de doi ani și opt luni pentru rolul său în aceeași grupare infracțională, în același proces. Astfel, Gherghe a devenit al șaisprezecelea membru din banda sa care a fost condamnat pentru că a escrocat sute de oameni nevinovați din întreaga Europă.

Zece persoane au fost condamnate în Irlanda după ce au fost identificate de anchetatorii biroului național de crimă economică al Poliției în cadrul „Operațiunii Omena”.

Doi infractori au fost condamnați în Finlanda, în timp ce un al treilea a fost închis în Olanda. Un altul a fost, de asemenea, extrădat în Marea Britanie.

Banda oferea la vânzare diferite bunuri, de la rulote, tractoare, utilaje agricole, mașini de epocă și până la ceasuri de marcă pe platformele de vânzare online din întreaga Europă. De asemenea, liderii bandei au înființat societăți ca parte a actului de a convinge cumpărătorii că sunt comercianți perfect legitimi.

Rolul lui Gherghe era să călătorească în Irlanda pentru a deschide acolo conturi bancare, pentru că stăpânea bine limba engleză. Victimele erau înșelate, deoarece bunurile pe care le plăteau în avans nu ajungeau niciodată la ele.

Când banda a început să opereze pe teritoriul irlandez, nu mai puțin de 5,7 milioane de euro au fost transferați prin intermediul băncilor irlandeze. Deși nu au fost oferite spre vânzare articole în Irlanda, banda s-a folosit de conturile bancare irlandeze pentru a primi bani din vânzările lor fictive. Victimele vizate erau din întreaga lume, inclusiv din Europa, Columbia, Coreea de Sud, Liban și SUA.

Sentința acordată lui Gherghe a fost salutată de detectivul Michael Cryan de la Biroul Național de Crimă Economică al Gardai. Cryan a declarat: „Această condamnare arată nivelul de cooperare excelentă dintre Gardai și colegii noștri din Europol, Regatul Unit, Olanda și Finlanda. Rezultatul arată ce se poate realiza atunci când forțele de poliție colaborează în anchetele transnaționale privind crima organizată.

„Banda nu mai funcționează în Irlanda, dar oamenii încă trebuie să fie atenți atunci când fac achiziții online, în special cele sub formă de mașini”, a atenționat Cryan. Aproximativ 570.000 de euro în fonduri care au fost primite „ca urmare a activității infracționale” au intrat în aceste conturi, potrivit rechizitoriului.

Aceasta a inclus o schemă prin care fraudătorii au creat un site web care pretinde să vândă echipamente agricole. Victimele acestor fraude au plătit pentru diferite bunuri, cum ar fi 11.700 de euro pentru un tractor, pe care apoi nu l-au primit niciodată, a declarat în instanță procurorul Eoghan Cole.

În total, 670.000 de euro au fost spălați din conturile legate de Gherghe. Judecătoarea Dara Hayes a amânat cauza pentru trei zile, după ce a audiat toate probele vineri, 16 decembrie.

Luni, 19 decembrie, ea a descris infracțiunile drept „un delict grav comis în contextul unei serioase infracționalități”. Ea a menționat că, deoarece viața noastră este acum mai concentrată online, în special în ceea ce privește finanțele personale, „frauda online a devenit o problemă enormă”.

Hayes a recunoscut că, deși rolul lui Gherghe a fost limitat, „acțiunile sale au facilitat aceste fraude”. Apoi a adăugat că Gherghe „nu a fost un cărăuș de bani” și, prin urmare, a existat un „nivel de culpabilitate mult mai mare” în cauză.

De asemenea, Hayes a remarcat „multiplicitatea semnificativă” a cazurilor „pe o perioadă susținută” și faptul că Gherghe nu poate decât să fi știut că a fost o operațiune semnificativă întrucât avea „un anumit grad de acces la conturi”.

Judecătoarea a precizat că Gherghe a avut „condamnări anterioare direct relevante” înainte de a spune că cazul justifică o pedeapsă principală de nouă ani. Totuși, Hayes a a ținut cont de faptul că Gherghe „acționa sub conducerea altora”, că a pledat vinovat și și-a exprimat remușcări, înainte de a impune o pedeapsă de șase ani și jumătate.

De asemenea, i s-a ordonat să nu se mai întoarcă în Irlanda timp de șapte ani, decât dacă este obligat să facă acest lucru prin lege.

Judecătorul Hayes a suspendat însă ultimii trei ani ai acestui termen, cu condiția ca Gherghe să aibă un comportament bun timp de șapte ani după eliberarea sa din arest și să părăsească Irlanda imediat după eliberare.

Dominic McGinn, avocatul apărării, a subliniat că clientul său nu a fost îmbogățit personal din rolul său în bandă. El a susținut că Gherghe acționa la instrucțiunile altora și că nu a avut o influență de control asupra activității sale, iar rolul său se limita doar la deschiderea de conturi bancare și la efectuarea unor retrageri.

McGinn a menționat că nu există dovezi că Gherghe era conștient de infracționalitatea mai largă implicată în acțiunile sale și că nu există nicio dovadă a nivelului recompensei financiare pe care o primea. „Nu este un caz de acuzare conform căruia el a profitat enorm”, a conchis avocatul apărării.

De asemenea, instanța a auzit că Gherghe este tatăl unui copil mic cu probleme de sănătate și este nerăbdător să se întoarcă acasă, în România natală, pentru a se implica în viața acestui copil.

DISTRIBUIE