sâmbătă, 2 decembrie 2023
Informația fără granițe


Român din SUA: „Am sunat la azil să văd ce face mama și mi-au spus că e moartă de o săptămână”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 18 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

«Teodorina! Cu siguranță o cunoașteți. Mi-a răspuns: „Oh, doamna aceea! A murit în urmă cu o săptămână”.»

Acestea sunt cuvintele pe care Constantin Stănescu, un român rezident în statul California din SUA, le-a folosit pentru a descrie cum a aflat despre decesul mamei sale, Teodorina Stănescu, care era internată într-un azil de bătrâni din Buffalo, New York.

Faptele sunt relatate de site-ul american wkbw.com, care scrie că mama lui Constantin, în vârstă de 83 de ani, era o imigrantă româncă stabilită de mulți ani în SUA unde lucra ca menajeră. Dar, în ciuda profesiei umile pe care o practica, Teodorina era prietenă cu persoane precum actorul Rex Harrison sau fiica savantei Marie Curie, Eve Curie Labouisse.

Teodorina Stănescu (stânga) și Eve Curie Labouisse (dreapta). Sursa foto: www.wkbw.com

În urmă cu câteva luni, mai exact în noiembrie 2019, Teodorina a fost internată la Centrul de Reabilitare și Îngrijire din Buffalo după ce a stat o perioadă într-un spital din New York din cauza problemelor de sănătate suferite. Potrivit celor declarate de fiul ei, acela a fost singurul loc în care au acceptat să o primească după ce a fost respinsă în circa 100 alte aziluri. Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, rudelor nu le-a mai fost permis să viziteze bătrânii, așadar Constantin suna din când în când să vadă ce face mama lui. Asta până acum câteva zile când, sunând la azil pentru a vorbi din nou cu mama lui, i s-a spus că e moartă de mai bine de o săptămână.

- Continuarea după publicitate -

«Nici la această oră nu știu unde se află, unde au dus-o. Am lăsat niște mesaje (celor de la azilul de bătrâni – n.r.), nu știu unde este. Mi-au spus că nu știau că are vreo rudă. Am spus „Cum adică nu știați?! Are rude! Mi-au răspuns că au avut o problemă cu computerele, cu rețeaua lor și cu baza de date”», a povestit Constantin Stănescu pentru sursa citată.

Constantin Stănescu și mama lui, Teodorina. Sursa foto: www.wkbw.com

Într-o declarație oferită site-ului wkbw.com, cei din conducerea azilului de bătrâni afirmă că angajații au încercat să-l contacteze pe fiul Teodorinei încă de la sfârșitul lunii februarie și că i-au lăsat mai multe mesaje vocale, fiindcă nu au reușit să intre în contact cu el prin telefon. De asemenea, mai susține conducerea, Constantin Stănescu ar fi răspuns pe 16 aprilie la un e-mail trimis de angajații azilului în care recunoaște că a primit un mesaj vocal pe data de 27 martie prin care era informat despre starea de sănătate a mamei sale care refuza să mănânce. Cu toate acestea, din discuția care a avut loc prin email între Constantin și angajați reiese că bărbatul român le-a spus acestora că a vorbit cu mama lui în acea zi și a implorat-o să mănânce, dar asta nu are nicio legătură cu faptul că a murit și că nu a fost informat despre decesul ei.

Până la această oră, pe lângă faptul că nu știe unde se află trupul neînsuflețit al mamei sale, Constantin Stănescu nu știe nici care este cauza decesului sau dacă a fost infectată cu coronavirus. Între timp, bărbatul a apelat la serviciile unui avocat pentru a primi răspunsuri în legătură cu această tragedie și situația a fost semnalată de asemenea și Departamentului de Sănătate al Statului New York care a declarat:

„Verificarea calității serviciilor din azilurile de bătrâni este o prioritate maximă pentru Departamentul de Sănătate al Statului New York. Cetățenii care au probleme cu astfel de aziluri trebuie să contacteze direct biroul de reclamații la 1-888-201-4563 pentru a se putea lua măsurile adecvate. La încheierea investigațiilor, reclamantul este înștiințat în legătură cu rezultatul. Toate reclamațiile sunt examinate și păstrate în mod confidențial. În plus, pentru a ne asigura că cei care sunt cei mai afectați au toate informațiile de care au nevoie, guvernatorul Cuomo a emis Ordinul executiv nr. 202.18 [guvernator.ny.gov] care obligă la informarea membrilor familiei și a persoanelor apropiate în termen de 24 de ore, dacă vreun pacient este diagnosticat cu COVID-19 sau suferă un deces legat de COVID-19.”

- Continuarea după publicitate -
DISTRIBUIE