duminică, 28 aprilie 2024
Informația fără granițe


Român din UK, a câștigat 7.000 de sterline exploatând doi conaționali prin muncă. Pedeapsa primită de infractor

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 8 iulie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Marian Mustafa, un român în vârstă de 54 de ani care a recrutat bărbați vulnerabili din România și i-a dus la muncă în orașul Peterboroug din Marea Britanie, a fost condamnat la închisoare după ce instanța a aflat cum a exploatat, amenințat, agresat și luat mii de lire sterline de la victimele sale.

Una dintre victimele individului l-a numit „o bestie”, descriere pe care judecătorul Sean Enright a considerat-o corectă în ceea ce privește modul în care Mustafa și-a tratat victimele.

Potrivit cotidianului digital Peterborough Today, traficantul român de persoane a fost condamnat vineri, 7 iulie 2023, la opt ani de închisoare, de către Tribunalul din Peterborough.

Instanța a aflat că doi muncitori români au fost ținuți în condiții precare, cu puțină mâncare sau bani, după ce au fost aduși în Marea Britanie cu un zbor Wizz Air din România, în 2019.

Ambele victime au fost descrise ca fiind „bărbați cu adevărat decenți care s-au aflat în situații dificile” când Mustafa „a exploatat necazurile lor”.

Din fericire, situația bărbaților a fost sesizată de agenția de ocupare a forței de muncă Staffline din Peterborough, care a alertat autoritățile, aducându-l pe Mustafa în fața justiției.

Marian Mustafa, 54 de ani. Foto: petersboroughtoday.co.uk

Rufus D’Cruz, procurorul, a declarat în instanță: „Ambele victime, împreună cu un alt bărbat, au fost abordate de inculpat pentru a veni în Marea Britanie din România. Li s-a promis că vor primi un loc de muncă bine plătit. Cu toate acestea, nu existau locuri de muncă pregătite pentru ei.”

Aceștia au ajuns la Aeroportul Luton la data de 20 aprilie 2019 și au fost duși, în cele din urmă, la o casă pe strada Granville din Peterborough.

D’Cruz a spus că Mustafa a preluat controlul asupra conturilor bancare și a documentelor de identitate ale celor doi conaționali. „Cei doi bărbați au fost lăsați complet la mila inculpatului, fiind total sub controlul lui. În plus, pe lângă confiscarea documentelor, a folosit amenințări și violență fizică.”

Bărbații au găsit de lucru de lucru în cele din urmă printr-o agenție, dar Mustafa a luat cea mai mare parte a banilor din salariile lor. Unul dintre bărbați a declarat că la un moment dat se aștepta să primească 350 de lire sterline, dar a primit doar 10.

Instanța a aflat, de asemenea, că unul dintre bărbați, care lucra la un depozit de legume, a fost observat de supervizorul său că se afla în dificultate. Șeful românului era atât de îngrijorat de aspectul bărbatului, încât i-a dat 10 lire sterline din propriul buzunar.

Mustafa a fost în cele din urmă arestat după ce au fost ridicate îngrijorări către agenția de ocupare a forței de muncă de către al treilea bărbat care a venit în Marea Britanie cu cele două victime. Echipa de la agenția Staffline a sunat la Linia de Ajutor pentru Sclavie Modernă și Exploatare, iar investigația a început.

Mustafa a fost pus sub acuzare în anul 2020, dar a fugit înapoi în România. La întoarcerea sa în Marea Britanie însă, în 2022, a fost arestat.

Investigațiile au relevat că românul de 54 de ani a luat aproximativ 7.000 de lire sterline de la cei doi conaționali, procurorul D’Cruz afirmând că le-a „jefuit” conturile.

Cei doi bărbați, acum în vârstă de circa 50 de ani, au fost protejați de Autoritatea pentru Abuzul Muncii și Gangsteri (GLAA) și au intrat în Mecanismul Național de Referire (NRM), un cadru guvernamental care se asigură că victimele sclaviei moderne și ale traficului de persoane primesc accesul la suportul de care au nevoie.

Robert Smith, avocatul lui Mustafa, a declarat că acesta, care locuiește pe strada Granville, Peterborough, și-a exprimat dorința de a-și cere scuze pentru ceea ce a făcut.

Mustafa a pledat vinovat pentru două capete de acuzare de organizare sau facilitare a călătoriei unei persoane cu scopul de a o exploata.

El a adăugat: „Prin recunoașterea vinovăției, el a economisit fără îndoială timp și cheltuieli considerabile pentru instanță, iar cele două victime nu au fost nevoite să vină la tribunal pentru a depune mărturie.”

Avocatul a mai spus că Mustafa are o serie de probleme de sănătate și plănuiește să se întoarcă în România după eliberare.

Judecătorul Enright a declarat că nu este „convins” de remușcările exprimate, spunând că crede că Mustafa și-a ales cu grijă victimele înainte de a le înșela.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, a fost emis un ordin de prevenire a sclaviei și a traficului de persoane pentru 12 ani.

Ofițerul de investigații senior GLAA, Jen Baines, a declarat: „Mustafa a exploatat victimele prin înșelăciune, datorie și violență pentru a controla banii lor.

Avea control total asupra conturilor bancare ale acestora și a făcut retrageri de numerar fără permisiunea lor. Suntem extrem de mândri că am adus acest infractor în fața justiției și am dori să mulțumim tuturor ofițerilor și martorilor din caz, în special victimelor noastre incredibil de curajoase. Aceasta este o sentință fantastică, care demonstrează gravitatea acestor infracțiuni.

Din păcate, acest tip de control, în care lucrătorii sunt conduși în datorie și apoi controlați este o tactică comună folosită de traficanți. Odată ajunși în Marea Britanie, victimele sunt adesea lăsate în situații disperate, încercând să plătească datorii considerabile fără nicio cale de scăpare.

Traficarea lucrătorilor în scopul muncii forțate este complet inacceptabilă și vom face tot ce ne stă în putință ca agenție pentru a opri exploatarea lucrătorilor în întreaga Marea Britanie.”

Dacă aveți informații că anumite persoane au fost traficate în Marea Britanie și exploatate pentru munca lor, contactați GLAA trimițând un e-mail la intelligence@gla.gov.uk sau folosind formularul de raportare online, chiar și în mod anonim.

Alternativ, sunați la Linia de Ajutor pentru Sclavie Modernă și Exploatare la 08000 121 700 sau la Crimestoppers în mod anonim la 0800 555111.

DISTRIBUIE