miercuri, 22 martie 2023
Informația fără granițe


Român din UK condamnat pentru trafic cu migranți. Polițiștii au găsit 17 imigranți ascunși în TIR-ul său

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 30 aprilie 2021 Etichete: , , , , , ,

Un tânăr șofer român, în vârstă de 29 de ani și rezident în Marea Britanie, a ajuns la închisoare după ce a fost prins de polițiștii britanici cu 17 imigranți clandestini în TIR-ul său. Bărbatul se pregătea să-i scoată din UK, deși motivele pentru care voiau să plece din această țară rămân un mister pentru anchetatori.

În luna octombrie a anului trecut, Alexandru-Dorinel Fuiorea a fost oprit pentru un control de rutină de agenții de la National Crime Agency în localitatea Gillingham din districtul Kent. în timp ce conducea pe autostrada M20.

Alexandru-Dorel Fuiorea, 29 de ani, condamnat la trei ani de închisoare în Marea Britanie pentru trafic de migranți. Foto: Daily Mail

În semiremorca sa, care putea fi deschisă numai din interior, polițiștii au găsit 16 bărbați o femeie, aceștia provenind din diferite țări, precum India, Pakistan, Tunisia, Maroc, Bangladesh și Afganistan.

Șoferul român nu a încercat în niciun fel să ascundă migranții, iar în semiremorcă nu avea nicio încărcătură de marfă, s-a precizat vineri, 30 aprilie 2021, în timpul procesului împotriva lui Fuiorea. Procurorul Emin Kandola a explicat că șoferul unui autovehicul care părăsește Marea Britanie, „în mod normal se așteaptă să nu fie verificat”.

Imigranții clandestini erau ascunți în semiremorca goală a TIR-ului condus de Fuiorea. Foto: Daily Mail

Întrebată de ce voiau migranții să părăsească această țară, Kandola a declarat:

„Pot fi mai multe motive, dar nu avem nicio dovadă care să le susțină. Unele dintre ele pot fi că au cerut azil și cererea a fost respinsă, plecau în vizită la rude în altă țară sau fugeau de autoritățile din țara noastră.”

Rezident în Luton, Bedfordshire, inculpatul a recunoscut că făcea trafic cu migranți. Judecătorii britanici l-au condamnat pe Alexandru-Dorinel Fuiorea la trei ani de închisoare pentru fapta sa.

Conaționalul nostru, care lucra ca șofer profesionist în U.K., unde locuia de 10 ani, n-a mai avut probleme cu legea până la această dată.

Fuiorea a declarat că are o datorie de 17 000 de lire sterline și că a fost amenințat de angajatorii săi că va fi concediat dacă nu va face efectua acel transport cu migranți.

Polițiștii găsiseră la momentul arestării sale suma de 900 de sterline în cabina TIR-ului, dar anchetatorii au constatat că acei bani nu aveau vreo legătură cu traficul de migranți și nu au fost confiscați.

La pronunțarea sentinței, judecătorul Alistair Webster a declarat că numărul de imigranți clandestini găsiți în TIR-ul condus de român a fost un factor foarte agravant.

„Se pare că ai încercat, probabil, să-i scoți din țară pentru a le facilita intrarea într-un alt stat UE. Fie că au venit sau nu recent (în UK – n.r.) pentru a fi scoși, nu schimbă cu nimic situația, în ceea ce privește sentința dată. Asta înseamnă trafic de oameni vulnerabili, care sunt disperați din diferite motive și exploatați pe larg de oameni asociați cu crima organizată.”

„Sunt de acord că rolul tău a fost doar cel al unui șofer și că ai avut o înțelegere limitată a ceea ce se întâmpla mai sus. Accept și faptul că profitul financiar din asta ar fi fost modest și că cei care ar fi făcut profit substanțial ar fi fost tot cei de mai sus. Este păcat că nu te-ai simțit în stare să colaborezi cu poliția și NCA pentru a identifica persoanele responsabile. Trebuie să fie clar înțeles că toți cei care vor juca un rol important în traficul cu ființe umane vor primi sentințe severe”, a mai adăugat judecătorul.