marți, 30 aprilie 2024
Informația fără granițe


Român plecat la muncă în străinătate, durere fără margini: I-au murit copiii lăsați în grija bunicii

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România În evidență Prima pagină Știri - luni, 11 martie 2024

Copiii unui român plecat la muncă în străinătate au fost găsiți morți în casă, în comuna Desa din județul Dolj, în dimineața de luni, 11 martie. Cei doi erau gemeni și aveau 10 anișori. Ei au decedat intoxicați cu monoxid de carbon, informează Observator.

Micuţii locuiau cu bunica, tatăl fiind plecat în străinătate

Frățiorii gemeni erau crescuți de bunică, după ce mama lor i-a părăsit când aveau un an. Tatăl lor e plecat la muncă în străinătate.

Bunica a fost găsită în stare gravă și a fost transportată de urgență la spital.

Echipajele de urgenţă, inclusiv o ambulanţă SMURD, un echipaj de stingere și două ambulanțe SAJ, au fost alertate și au sosit rapid la locul indicat pentru a oferi asistență.

Cu toate acestea, în ciuda eforturilor disperate de resuscitare, viața copiilor nu a putut fi salvată:

„Echipajele ajunse la locul intervenției au început manevrele de resuscitarea, dar, din nefericire, pentru cei doi copii acestea au fost în zadar”, au declarat reprezentanții ISU Dolj.

Tragedia aduce în prim-plan pericolele tăcute ale intoxicației cu monoxid de carbon și necesitatea măsurilor de prevenire și siguranță în gospodării

Monoxidul de carbon (CO) este un gaz incolor, inodor și insipid, extrem de toxic, care se formează prin arderea incompletă a combustibililor fosili, cum ar fi gazul natural, petrolul, cărbunele, lemnul sau benzina.

Acest gaz poate apărea în locuințe și spații închise din cauza funcționării defectuoase sau a ventilației insuficiente a sobelor, centralelor termice, încălzitoarelor de apă, șemineelor, grătarelor sau a oricărui dispozitiv care arde combustibil.

Monoxidul de carbon este periculos pentru că se leagă de hemoglobina din sânge mult mai eficient decât oxigenul, reducând astfel capacitatea sângelui de a transporta oxigen către organe și țesuturi.

Expunerea la niveluri ridicate de CO poate duce la simptome precum durere de cap, amețeli, greață, confuzie, slăbiciune și, în cazuri severe, poate provoca  leziuni cerebrale permanente sau chiar moartea.

Detectarea și prevenirea expunerii la monoxid de carbon necesită instalarea detectoarelor de CO și asigurarea unei bune ventilații în spațiile unde se ard combustibili.

DISTRIBUIE