vineri, 3 mai 2024
Informația fără granițe


Româncă celebră, moartă în Germania. „Nimeni nu a ştiut ce se întâmplă în sufletul meu…”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Fără categorie Prima pagină Știri - luni, 22 aprilie 2024 Etichete: , , , ,

Naomi Moldovan, cunoscută activistă și cântăreață transgender, a decedat la vârsta de 47 de ani. Ea era în comă, într-un spital din Dortmund, Germania, iar decesul său a fost confirmat pe 19 aprilie 2024.

Cauza exactă a morții rămâne neclară, dar se suspectează că ar fi suferit un accident vascular cerebral (AVC).

Originară din România, Naomi, fostă Florin Moldovan, a devenit o figură emblematică pentru comunitatea LGBTQ+, marcând istoria drepturilor acestora prin aparițiile sale provocatoare pe canalele de televiziune.

„Nimeni nu a ştiut ce se întâmplă în sufletul meu şi cine sunt eu de fapt, cu adevărat”, declara ea într-un interviu despre copilăria și adolescența ei

A îndurat multe încă din primii ani de viață, după ce mama a abandonat-o în spital la trei zile de la naștere. A locuit într-un orfelinat din Luduș până la vârsta de 15 ani, iar apoi s-a mutat la București, unde a urmat cursurile Școlii Populare de Artă.

La recomandarea artistei Loredana Groza și a lui Mircea Zara, ea și-a adoptat numele de scenă Naomi, renunțând la numele său original.

În multe dintre interviuri, povestea cum a fost bătută în mod repetat de colegii de cameră din orfelinat și chiar de îngrijitoare care, conform spuselor sale, îi aplicau corecții cu furtunul de grădină până când simțea că rămâne fără aer.

„Abia când vedeau că mă sufoc se opreau. Am avut și zile când nu mâncam deloc, îmi luau ceilalți tot din farfurie. Uneori dormeam sub pat, mă simțeam în siguranță acolo.”

După un parcurs impresionant în lumea muzicală, inclusiv o prestație remarcabilă la finala Eurovision România în 2014, Naomi a părăsit România acum șase ani, stabilindu-se în Germania. Video AICI.

Naomi, pe scena finalei Eurovision Romania 2014

Ultima perioadă a petrecut-o alături de iubitul său, care acum, devastat, își îndreaptă eforturile către repatrierea ei.

Un apel către comunitate a fost făcut pe rețelele de socializare:

„Este nevoie de ajutor financiar pentru a aduce trupul neînsuflețit al lui Naomi acasă”, a transmis Samy, un alt prieten apropiat.

Răspunsul comunității a fost pe măsura influenței și iubirii pe care Naomi le-a inspirat.

Fondurile necesare pentru repatriere au fost strânse rapid, într-un gest impresionant de solidaritate care reflectă respectul și admirația profundă față de contribuția sa culturală și socială.

DISTRIBUIE