miercuri, 18 septembrie 2024
Informația fără granițe


Româncă, după 15 ani de muncă în Italia ca îngrijitoare: „Era foarte greu, nu mai făceam față”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Prima pagină - miercuri, 14 februarie 2024 Etichete: , , , ,

Peste 200.000 de români pleacă anual din România pentru a munci în străinătate. Cei mai mulți bărbați care au plecat provin din orașe, pe când femeile, în mare parte, sunt din mediul rural.

Viața la sate le oferă prea puține oportunități de a câștiga bani și atunci una dintre posibilități este cea de a pleca la muncă peste hotare.

Italia este una dintre țările preferate de femeile românce, deoarece găsesc ușor de muncă în sectorul muncii casnice, la îngrijit persoane în vârstă și în serviciile de menaj.

Cu toate acestea, munca în Italia nu aduce întotdeauna doar avantaje. Multe dintre românce se confruntă cu condiții de lucru dificile, precum ore lungi de muncă și condiții de cazare precare.

În unele cazuri, angajatorii profită de vulnerabilitatea acestor femei și de lipsa lor de informare, le supun la abuzuri, precum neplata salariilor, a orelor suplimentare, munca la negru sau chiar violență fizică și psihologică.

Elena Murariu este din comuna Erbiceni, județul Iași. A muncit 15 ani în Italia ca îngrijitoare de bătrâni, s-a întors în țară și a povestit într-un reportaj realizat de Euronews că acum este cu nervii la pământ și pentru nimic în lume nu s-ar mai întoarce la muncă, în Peninsulă.

Elena a plecat pentru a-și plăti datoriile pe care le avea în urma construirii casei. „Am împrumutat bani ca să facem casa și a trebuit să merg ca să plătesc datoriile. După aia am tras lumina, după aia am început cu pusul geamurilor, al ușilor, și tot așa…”

„Nu știam să vorbesc (limba italiană -n.r.), nu știam nimic… dar am plecat, n-am avut ce altceva să fac. De nevoie. Nevoia te face să pleci”, a explicat ea.

Cel mai mare salariu pe care l-a avut în Italia a fost de 900 de euro, dar asta în ultimii ani, când deja luase decizia că se va întoarce acasă pentru a fi alături de băiatul care avea examenul de bacalaureat.

Apoi, nu s-a mai întors în Italia pentru că presiunea psihică era prea mare:

„Nu mă mai duc pentru că nu mai fac față, nu mai rezist. În ultimul timp pentru mine era foarte greu, nu mai trecea timpul. Număram zilele și-mi ziceam a mai trecut una, și încă una. Nu, nu mai făceam față.”

În mare parte din timpul lucrat în Italia, Elena a lucrat la negru: „Aș fi vrut să fie mai bine, să fi lucrat cu acte, din prima”, a mărturisit femeia.

În concluzie, munca în Italia reprezintă o oportunitate pentru mulți români de a-și îmbunătăți situația financiară, însă aceasta vine și cu riscuri și provocări.

Este esențial ca muncitorii să fie conștienți de drepturile și responsabilitățile lor, să se informeze înainte de a pleca și să solicite ajutor în caz de nevoie.

Mulți dintre ei nu cunosc legislația italiană și nici nu știu că au dreptul la un salariu minim, la un număr limitat de ore de muncă și la condiții decente de cazare.

În plus, mulți lucrători nu au contracte de muncă sau au contracte neregulamentare, ceea ce îi face vulnerabili în fața angajatorilor. Videoclipul cu reportajul realizat de Euronews îl puteți viziona AICI.