luni, 29 aprilie 2024
Informația fără granițe


O româncă și o peruancă din Spania îi învață pe localnici să dea „Bună dimineața”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Evenimente În evidență Prima pagină Știri - luni, 15 ianuarie 2024 Etichete: , , , , ,

În micul oraș Manlleu, situat în provincia Barcelona din Spania, două vecine au inițiat o campanie inedită care promovează un gest simplu, dar profund: salutul.

Scarlet și Camelia, originare din Peru, respectiv România, au lansat campania „Buenos días” (Bună dimineața), cu scopul de a „spulbera barierele” dintre locuitori și a îmbunătăți convivența în comunitate.

Scarlet, ajunsă în Manlleu acum cinci ani, explică importanța salutului: „A saluta înseamnă a recunoaște existența celuilalt. Îl faci vizibil”, a spus ea pentru Telecinco.

Scarlet a resimțit puternic absența acestui gest simplu, mai ales în momentele când își ducea fiul la școală, și a decis să caute o soluție:

„În țara mea, dacă nu mi se răspundea, nu-mi păsa. Dar aici, când îl duceam pe fiul meu la școală, chiar mă afecta. Nu mi se întâmplase înainte”, recunoaște Scarlet, care nu a ezitat să se gândească la o soluție pentru a promova printre locuitori gestul simplu de a spune ‘buenos días’.

Camelia, stabilită în Manlleu din 2006, împărtășește sentimentele lui Scarlet și își exprimă satisfacția față de campanie:

„Este o chestiune de voință. De când m-am implicat, mă simt mai mult parte a orașului decât înainte”, a declarat românca. Ea susține că un salut îi înveselește ziua.

Campania, adoptată de administrația locală în martie 2023, a devenit vizibilă prin afișe în magazine, postări pe rețelele sociale și semne de carte.

Scopul principal este acela de a uni comunitatea și de a încuraja tinerii să nu uite de aceste bune maniere, tot mai rar întâlnite.

Un grup care a beneficiat considerabil de această campanie sunt comercianții locali, cum ar fi Mercè Pujol, lucrător într-o frizerie:

„Noi întotdeauna spunem: ‘Bună dimineața’ mai întâi de toate. Mulți sunt cu telefonul și nici măcar nu răspund”, exprimă ea regretul față de lipsa de interacțiune umană în zilele noastre.

Campania “Buenos días” din Manlleu nu este doar o inițiativă locală, ci un exemplu vibrant de cum un gest aparent mic poate avea un impact mare asupra coeziunii sociale și bunăstării emoționale a unei comunități.

Prin recunoașterea și salutarea celuilalt, locuitorii orașului Manlleu nu doar că își exprimă respectul reciproc, dar și își întăresc legăturile comunitare, demonstrând că politetea și bunătatea sunt încă valorile esențiale ale conviețuirii umane.

DISTRIBUIE