sâmbătă, 12 octombrie 2024
Informația fără granițe


Români care au intrat pe jos în țară, transportați cu autocare supraaglomerate la centrele de carantină: „Își bat joc de noi!”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - vineri, 8 mai 2020 Etichete: , , , , , ,

Mai multe persoane care au intrat în ţară pe jos, în ultimele zile, au reclamat că de la frontieră sunt preluate de autorităţile din Arad în autocare supraaglomerate, pentru a ajunge în carantină în judeţele de domiciliu, Prefectura Arad cerând responsabililor să nu mai permită astfel de situaţii.

Oamenii sunt aduși până în apropierea frontierei cu microbuze sau mașini personale, apoi intră în țară pe jos. De la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, după ce au efectuat triajul epidemiologic, românii sunt transportați în convoi către centrele de carantină. În după-masa zilei de joi, 7 mai,  zeci de români au fost înghesuiți într-un autocar, depășindu-se numărul de locuri. Cu bagajele în brațe și cu măștile pe față, românii întorși în țară s-au plâns de condițiile de transport. Imaginile au fost făcute publice pe rețelele de socializare. Românii acuzau că sunt transportați în mod impropriu, că nu s-au respectat normele privind sănătatea și siguranța lor și cereau explicații.

„Ne duc ca pe niște animale, ca pe sacii cu porumb”, se poate auzi în video de mai jos publicat pe Facebook de o româncă prezentă în autobuz. „Își bat joc de noi”, spun oamenii înghesuiți, fără a putea respecta distanța între persoane.

Prefectul Aradului, Gheorghe Stoian, a cerut Direcţiei de Sănătate Publică, instituţia care a contractat operatorul de transport care preia persoane de la frontieră pentru a fi duse în carantină, să ia măsuri pentru a nu se mai depăşi capacitatea autocarelor.

„Prefectul Gheorghe Stoian cunoaşte problema, a luat legătura cu domnul chestor de poliţie Bondar Marin, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, de asemenea, a luat legătura cu Centrul judeţean de coordonare şi conducere a intervenţiei şi cu Direcţia de Sănătate Publică Arad, dând dispoziţie să nu se mai permită accesul în autocar al unui număr de oameni peste capacitatea autocarului. Aceste autocare sunt puse la dispoziţia persoanelor care intră pe jos prin punctele de trecere a frontierei Nădlac I de către Direcţia de Sănătate Publică”, a declarat, joi seară, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma citat de Agerpres.

Conform Aradon, directorul DSP Arad, Horea Timiș a explicat că: „Odată ce ajung în vamă, situaţia este gestionată de Poliţia de Frontieră. În funcţie de numărul de persoane, se solicită un număr de mijloace de transport care să îi ducă la destinaţie, la centrul de carantină. Rolul DSP a fost să contracteze un transportator. Fiecare om este verificat la intrarea în țară conform metodologiei. Noi am sunat transportatorul şi am întrebat de această situaţie. Răspunsul dat a fost că există un număr de persoane care pot urca în microbuz. Dacă se respectă numărul, e în regulă. Numărul e dat de capacitatea de transport a autocarului”.