joi, 2 mai 2024
Informația fără granițe


Români în Anglia: „Ne ajunge, e momentul să ne întoarcem definitiv acasă!”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - vineri, 19 aprilie 2024 Etichete: , , ,

După 11 ani de viață în Norwich, Marea Britanie, familia Teleptean din Sighetu Marmației, compusă din Tatiana și Mihai, ambii asistenți medicali, își planifică reîntoarcerea definitivă în România, informează Anunțul UK.

Cei doi, care acum se ocupă de îngrijirea pacienților la un spital universitar, și-au exprimat dorința de a se întoarce în țara natală și de a oferi o copilărie tradițională celor trei copii ai lor.

Mihai și Tatiana Teleptean. Sursa foto: Anunțul UK

Tatiana Teleptean descrie experiența lor în străinătate ca pe una solicitantă și plină de compromisuri:

„În Anglia lucrăm ca roboții și ne coordonăm schimburile pentru a ne îngriji copiii. Nu am avut timp să petrecem împreună… Ne ajunge, e momentul să ne întoarcem definitiv acasă! Suntem pozitivi și avem încredere că ne va fi bine și în țară. (…).

Unii sunt setați că în Anglia e raiul pe pământ, dar nu e chiar așa… Preferăm sistemul medical din România și o viață lângă părinții și bunicii noștri din țară, în special pentru copii. Pentru noi, familia e mai importantă decât banii.”

La începutul aventurii lor britanice, în 2013, motivația a fost una tipică tinerilor: libertate și independență.

„Noi am plecat din România că am vrut să scăpăm de ai noștri, eram tineri, voiam să facem vacanțe, voiam să facem ce vrem noi, fără să ni se spună ce să facem, pe ce să ne cheltuim banii…

Noi suntem asistenți medicali și am venit și pentru experiență, dar uite că experiența asta s-a transformat în 11 ani de Anglia și am decis să ne întoarcem acasă, în primul rând pentru cei trei copii ai noștri, care în prezent petrec doar aproximativ două săptămâni pe an cu bunicii, verișorii, mătușile…

Și am ajuns la concluzia că rudele noastre sunt niște străini pentru copiii noștri…

Cred că ne-a lovit un pic realitatea, pentru că ne-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă unul dintre noi ar avea o problemă de sănătate, ce ar face copiii, ei nu cunosc familia, nu sunt atașați de ei, suntem doar noi doi și atât…”, a mai spus Tatiana.

Experiența britanică, însă, și-a pierdut strălucirea odată cu creșterea costurilor vieții:

„Când am venit în Marea Britanie făceam cumpărături de 50 de lire pe săptămână și era așa multă mâncare, încât la final de săptămână aruncam din frigider…

Acum fac cumpărături de 250 de lire pe săptămână și cumpăr doar esențialul. Anglia s-a schimbat mult în ultimii ani, iar unii refuză să vadă asta…”, este de părere conaționala noastră.

Cei doi soți au întâmpinat și atitudini xenofobe, în special în timpul pandemiei, când Tatiana a fost discriminată de pacienți pentru naționalitatea ei:

„S-a întâmplat în perioada pandemiei. Am avut pacienți care au refuzat îngrijirea mea deoarece eram străină.”

Problemele nu s-au limitat doar la aspectele sociale, ci și la cele profesionale:

„Sistemul medical aici este îngreunat de birocrație. Am văzut erori medicale, unele grave. La spitalul unde lucrăm,așteptarea pentru o operație de rutină poate ajunge până la doi ani” a explicat Tatiana, subliniind preferința pentru sistemul medical privat din România.

Decizia de a se întoarce a fost accelerată când Tatiana a descoperit că este însărcinată cu al treilea copil. Lipsa ajutorului în îngrijirea copiilor și oportunitatea unui venit mai bun din network marketing au consolidat planurile de reîntoarcere.

„Acum câștigăm mai mult decât dacă am lucra full-time la spital. În România, avem casa plătită și familia aproape”, a adăugat ea.

Tatiana respinge percepția negativă asupra României:

„Știu că nu e totul roz în România, dar eu de câte ori am fost în țară am avut experiențe foarte faine. S-au schimbat mult lucrurile în ultimul timp, oamenii sunt mult mai politicoși, mult mai dispuși să te ajute.

Normal că dacă tu pleci din Anglia și te duci în România nervos, pus pe ceartă, te uiți urât, o să te trateze la fel…”

Cu zilele numărate până la reîntoarcerea definitivă, familia Teleptean speră că povestea lor va inspira pe alții să reevalueze ce este cu adevărat important în viață, în pofida iluziei unui „rai pe pământ” în străinătate.

DISTRIBUIE