duminică, 29 ianuarie 2023
Informația fără granițe


Români în diaspora: la alegerile parlamentare vor putea vota doar cei cu domiciliul sau reședința în străinătate

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Informații utile - luni, 28 septembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Pe 5 și 6 decembrie 2020 românii din diaspora vor putea vota la alegerile pentru Parlamentul României. Cetățenii români din străinătate vor avea drept de vot la aceste alegeri dacă au domiciliul sau reședința în țările unde trăiesc la momentul respectiv.

Prin reşedinţă în străinătate se înţelege adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuinţa secundară, alta decât cea de domiciliu, şi unde posedă un drept legal de şedere mai mare de 90 de zile.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate sunt posesorii de pașaport C.R.D.S. (pașapoarte simple electronice cu domiciliul în străinătate).

Se va putea vota la secție sau prin corespondență

În condițiile pandemiei de coronavirus este posibil ca ca mai multe țări, inclusiv din Europa, să nu permită deschiderea unor secții de votare în cadrul procesului de vot din 5-6 decembrie, de aceea Autoritatea Electorală Permanentă recomandă românilor din străinătate să se înscrie pentru votul prin corespondență.

Termenul-limită de înregistrare a cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în afara țării ca alegători prin corespondență este data de 22 octombrie 2020, acesta fiind prelungit prin Legea nr. 202/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală.

Toate informațiile privind procedura de înscriere cu opțiunea pentru votul prin corespondență sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro la următorul link: votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta

Întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare cu această opțiune și înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro