duminică, 4 decembrie 2022
Informația fără granițe


Români în străinătate: Alocația europeană pentru copii, modalitatea de depunere a cererii și valoarea la care poate ajunge

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Informații utile Știri - miercuri, 17 noiembrie 2021 Etichete: , , , ,

Alocația europeană este între 100 și 160 de euro și mulți români care lucrează în străinătate nu știu că au acest drept. De precizat că Spania a renunțat în 2020 la aceste alocații, iar în Italia alocațiile se acordă numai părinților care au venituri anuale sub un anumit prag.

Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision, organizație non-guvernamentală globală prezentă în aproape 100 de țări la nivel mondial, care își dedică activitatea bunăstării copilului, a declarat pentru Digi24:

„Toți românii care lucrează în afară legal și au reședința pe teritoriul unei țări europene au acces la această alocație europeană, care de fapt e o prestație de tip familial.

Are de fapt același regim ca și alocațiile din sistemul românesc. Se poate obține și retroactiv mergând pe un termen de 1 până la 3 ani. Bineînțeles, sunt mai multe criterii care se iau în calcul.

În acest moment, deși vorbim de milioane de români plecați în afară României pentru a lucra, cam 3% dintre cei de pe teritoriul Uniunii Europene obțin acest tip de alocație, ceea ce înseamnă că principala problemă în accesarea acestei alocații este lipsa de informare.

Una dintre soluțiile la care ar trebui să ne uităm cu prioritate este aceea de a ne informa cetățenii. Noi, cei din instituțiile responsabile să o facem, și aici m-aș uita la agenția județeană pentru prestații sociale sau la agenția națională în curtea căreia se depune formularul E411 pentru obținerea alocației.”

Cetățenii depun o cerere tip în funcție de fiecare țară în parte, iar mai apoi Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială din Țara respectivă trimite către agenția din România un formular tipizat.

Formularul E411 poate fi descărcat de aici, iar lista instituțiilor unde se poate depune cerere poate fi accesată aici.

Trimite acest articol și prietenilor tăi