duminică, 15 septembrie 2024
Informația fără granițe


Români întorși definitiv în țară: Italia, Spania și Marea Britanie sunt țările de la care cei mai mulți și-au luat rămas bun

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - joi, 2 noiembrie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Peste 440.000 de români, care odinioară căutau un viitor mai bun în afara granițelor, au ales să se reîntoarcă în România, conform ultimului Recensământ al Populației. Între aceștia, un număr însemnat și-a inițiat propriile afaceri, punând bazele unui nou capitol în viața economică a țării.

Datele recensământului dezvăluie o imagine detaliată a acestui fenomen: majoritatea celor întorși sunt bărbați, cu vârste între 25 și 55 de ani, și provin din mediul urban. Un procent semnificativ de 20% dintre reveniți sunt copii, iar restul reprezintă categoria de vârstă de peste 55 de ani.

Italia, Spania și Marea Britanie sunt țările de la care cei mai mulți români și-au luat rămas bun, însă sunt și cetățeni care s-au întors din Danemarca, Cipru sau Israel.

Cele mai alese orașe la întoarcerea în România sunt București, Suceava, Cluj și Iași, orașe ce par să ofere cele mai atractive oportunități pentru locuri de muncă și antreprenoriat.

George, un român întors după o experiență de șase luni în Elveția, împărtășește motivația sa:

„Am lucrat 6 luni în străinătate și ce m-a determinat să mă întorc în țară a fost familia. Nu am putut să aduc atunci familia în Elveția. […] Sunt destul de multe oportunități la noi în țară, atâta timp cât îți dorești să muncești.”

Sociologul Ioan Hosu a explicat la TVR acest fenomen de întoarcere:

„Pe de o parte, în țările din care se întorc, cum ar fi Spania și Italia, situația nu este tocmai roz și același lucru îl pot face și aici. Cei care se întorc sunt mai puțin legați de țările respective, nu au copii la școală, credite acolo și își permit această mobilitate.”

Cu toate acestea, specialiștii subliniază că deficitul infrastructurilor esențiale, precum cele de transport și sanitară, constituie încă un obstacol major pentru mulți dintre conaționalii noștri care ar putea lua în considerare revenirea pe meleagurile natale.

Acesta este un apel la acțiune pentru autorități să investească în aceste domenii vitale, pentru a facilita și a încuraja un aflux și mai mare de români talentați și dornici să contribuie la prosperitatea țării lor de origine.