luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Români la furat în străinătate, specializați în motoare și echipamente nautice pe care le revindeau în România

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - duminică, 2 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Șase români cu vârste cuprinse între 29 și 42 de ani au fost arestați în primele ore ale dimineții de miercuri, 28 septembrie, la puțin timp după o tentativă de jaf efectuată într-o afacere nautică situată în localitatea Langon din Franța, departamentul Gironde (Noua Aquitanie).

Românii sunt acuzați pentru infracțiunea de furt de motoare și echipamente pentru ambarcațiuni care se întinde pe o perioadă de mai bine de un an în mai multe locații (Gironde, Landes, Loire-Atlantique și Lot), cu un prejudiciu estimat la peste 320.000 de euro, după cum a anunțat sâmbătă, 1 octombrie, Jandarmeria din orașul Bordeaux, capitala regiunii Noua Aquitanie.

- Continuarea după publicitate -

Rezidenți în localitățile Langon și La Réole (Gironde), hoții au cutreierat Noua Aquitanie și au efectuat numeroase raiduri nocturne. Perfect organizate și extrem de mobile, jafurile erau atent pregătite după efectuarea unor operațiuni de explorare a locațiilor dinainte alese. Hoții culegeau în prealabil informații de la dealerii de bărci cu motor, în special în Bazinul Arcachon, sau de la echipele profesioniste de bricolaj din zonă.

Ulterior, hoții neutralizau sistemele de alarmă și spărgeau gardurile sau acoperișurile incintelor respective pentru a pătrunde prin efracție și a fura zeci de motoare, suporturi de motoare și alte echipamente electrice portabile de mare valoare, conform declarației colonelului Jean-Charles Bidaut, comandantul secției de investigații din Bordeaux, care a colaborat în acest caz cu brigada din Langon-Toulenne (Gironde).

Ancheta a demarat în septembrie 2021 și a făcut posibilă identificarea unui „grup infracțional organizat itinerant” format din „trei autori principali, infractori cu experiență și mai mulți complici” care au ajutat la sustragerea și depozitarea bunurilor furate. Acestea erau transportate în România și revândute.

- Continuarea după publicitate -

Dispăruți de pe radarele anchetatorilor după o lungă ședere estivală în România, infractorii au reapărut în Langon la sfârșitul săptămânii trecute, reluându-și „activitatea de noapte”. Luni, 26 septembrie, hoții au fost puși pe fugă de un dealer de motoare de nave din Génissac și în noaptea următoare au încercat o nouă lovitură.

Aceasta s-a soldat cu un eșec total pentru hoți, deoarece jandarmii au fost prezenți și i-au arestat pe 28 septembrie la ora 6:00 a.m. Perchezițiile efectuate la locuințele acestora s-au finalizat cu confiscarea hainelor folosite la săvârșirea infracțiunilor, precum și a aproximativ 500 de litri de combustibil depozitați în bidoane.

În timpul audierilor, inculpații și-au recunoscut în mare măsură implicarea în jafuri. Prezenți în fața unui judecător de instrucție al Jurisdicției Specializate Interregionale (JIRS) Bordeaux, aceștia au fost acuzați de „furt calificat și disimulare într-un grup infracțional organizat”. Doi dintre ei au fost trimiși la închisoare, iar ceilalți patru au fost puși în libertate sub măsura controlului judiciar.