vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Românii care vor să lucreze ca sezonieri în UK obligați să plătească o taxă mai mare decât cetățenii altor țări

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 14 ianuarie 2021 Etichete: , , , , , ,

Europarlamentarul USR-PLUS, Dragoș Pîslaru, a semnalat astăzi, 14 ianuarie, printr-o postare publicată pe Facebook, un act de discriminare din partea guvernului britanic față de cetățenii români care vor să lucreze în Marea Britanie pe post de muncitori sezonieri, ca urmare a ieșirii acestei țări din UE de la 1 ianuarie 2021. Pîslaru susține că sezonierii români din Marea Britanie sunt nevoiți să plătească în plus față de cetățenii altor state 55 de lire sterline pentru obținerea vizei de muncă.

„Site-ul guvernului britanic a fost actualizat zilele trecute cu informația relativă la obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri. Nimic ieșit din comun până aici. Dar imediat ce ajungi la paragraful referitor la taxe, îți sare în ochi un detaliu: o reducere de 55 de lire pentru cetățenii anumitor state. Ei bine, România nu se află pe acea listă, ceea ce înseamnă că cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult decât polonezii, spaniolii sau croații dacă își doresc să devină muncitori sezonieri în Regatul Unit”, scrie europarlamentarul.

- Continuarea după publicitate -

Pîslaru a contactat în acest sens Consulatul României la Londra și pe ministrul Muncii din Regatul Unit al Marii Britanii pentru a primi mai multe informații pe acest subiect și a înaintat o întrebare scrisă și Comisiei Europene.

„Voi verifica informația cu ministrul Aurescu, urmând să revin aici cu clarificări imediat ce aflăm care este, de fapt, motivul pentru care românii trebuie să plătească, astăzi, 55 de lire mai mult decât alți cetățeni europeni pentru același serviciu”, a declarat Pîslaru.

Conform informațiilor publicate pe site-ul oficial al guvernului britanic, prețul unei vize de muncă în Marea Britanie pe post de muncitor sezonier (Temporary Worker – Seasonal Worker visa (T5)) este de £244. Muncitorii sezonieri din unele țări, însă, beneficiază de o reducere de 55 de lire sterline, iar România nu este inclusă în această listă.

- Continuarea după publicitate -

„Taxa pentru cererea ta va fi redusă cu £55 dacă ești dintr-un din următoarele țări: Austria, Belgium, Croatia, Republic of Cyprus, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Latvia, Luxembourg, Malta, Netherlands, North Macedonia, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, Spain, Sweden or Turkey”, se arată pe site-ul guvernului britanic.

„Nu trebuie să acceptăm astfel de măsuri, la prima vedere clar discriminatorii, mai ales în contextul în care muncitorii românii sunt un aport substanțial pentru economia britanică. Ei mențin în viață sectoare importante, iar în timpul pandemiei mulți au fost în prima linie de risc. Felul în care sunt răsplătiți acum nu este tocmai cel mai corect”, a mai transmis europarlamentarul român.