luni, 29 mai 2023
Informația fără granițe


Românii din străinătate care doresc să se întoarcă acasă au la dispoziție Ghidul de Reîntoarcere elaborat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - luni, 1 februarie 2021 Etichete: , , , , , , , ,

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni vine în ajutorul românilor din afara granițelor care aleg să se întoarcă acasă, prin elaborarea unui Ghid de Reîntoarcere.

În acest ghid veți găsi informații privind reînnoirea actelor de identitate, repatrierea bunurilor, echivalarea studiilor, accesarea serviciilor medicale și sociale, regimul de impozitare precum și posibile oportunități de investiții în România.

În ce privește informațiile despre locurile de muncă disponibile în România și cum vă puteți angaja la întoarcerea acasă, Ghidul precizează:

Pentru căutarea unui loc de muncă la reîntoarcerea în ţară, primul pas este să vă înregistraţi la Agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia aveți domiciliul sau reședința, instituții aflate în subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Consilierii din cadrul Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă din localitatea unde aveţi domiciliul sau reşedinţa vă pot oferi informaţii cu privire la locurile de muncă vacante.

În vederea informării prealabile puteți utiliza datele de contact ale agențiilor pentru ocuparea forței de muncă. Pentru a vă înregistra în evidențe ca șomer sau persoană în căutarea unui loc de muncă la agenția pentru ocuparea forței de muncă, este nevoie să prezentați următoarele documente:

  • Actul de identitate;
  • Actele de studii și de calificare;
  • Carnetul de muncă sau alte acte care atestă existența unor raporturi de muncă/serviciu, în cazul persoanelor provenite din muncă;
  • Adeverința medicală din care rezultă că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.

De reţinut! Identificarea unui loc de muncă poate fi realizată și prin intermediul platformelor online private care facilitează găsirea unui loc de muncă în funcție de calificările specifice celor interesați.

Ghid de Reîntoarcere poate fi accesat în întregime aici.

DISTRIBUIE