marți, 17 septembrie 2024
Informația fără granițe


Salarii de peste 2.000 de euro în România, dar oamenii nu sunt interesați. „Aleg să plece în străinătate”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Prima pagină Știri - duminică, 28 aprilie 2024 Etichete: , ,

Tot mai puţini tineri sunt atraşi în România de muncile câmpului și asta deşi un tractorist poate ajunge la un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai au nimic de a face cu cele de pe vremuri, ele sunt dotate cu tehnologie de ultimă oră şi costă de trei ori mai mult decât o maşină de lux.

Unul dintre principalii angajatori din domeniu, Dimitrie Muscă, administratorul Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, oferă salarii de până la 14.000 de lei pentru operatorii de combine performante, în timp ce tractoriștii care manevrează utilaje mai vechi pot câștiga între 3.000 și 4.000 de lei.

Aceste salarii sunt printre cele mai mari din industrie, mai ales în Ardeal, unde un tractorist poate câștiga între 3.000 și 10.000 de lei, în funcție de complexitatea utilajului operat.

Cu toate acestea, numărul de candidați disponibili rămâne scăzut. „Noi le facem și ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulți pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, explică un fermier local, conform Observator.

Situația este agravată de faptul că liceele agricole din România, cele mai multe fiind în Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman, nu reușesc să pregătească suficient tineretul. Majoritatea elevilor nu văd un viitor în acest domeniu, dorind doar să finalizeze cele 12 clase obligatorii. Aceasta conduce la un deficit estimat la 300-400 de muncitori în agricultură, potrivit unui memoriu trimis Ministerului Agriculturii de către asociațiile agricole.

Modernizarea echipamentelor agricole adaugă un alt strat de complexitate. Utilajele noi pot costa până la 400.000 de euro și necesită cunoștințe avansate pentru operare.

„Avem utilaje care unele sunt peste 300.000-400.000 de euro și când încercăm să căutăm oameni calificați ne lovim de o problemă. Asta pentru că ne trebuie oameni care să aibă măcar un minim de cunoștințe”, adaugă același fermier.

Responsabilitatea tractoriștilor este enormă, gestionarea unor combine aproape complet computerizate sau tractoare moderne necesită nu doar abilități tehnice, ci și capacitatea de a lua decizii rapide pentru a evita potențialele avarii ale echipamentelor. Această combinație de cerințe explică parțial dificultatea de a găsi candidați calificați și motivați să urmeze această carieră în România.