fbpx
marți, 27 septembrie 2022
Informația fără granițe


Solidaritate fără granițe: Doi români din străinătate au strâns 11.000 de dolari pentru refugiații ucraineni găzduiți în țară de părinții lor

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 6 martie 2022 Etichete: , , , , , , , , , ,

Orașul românesc Satu Mare, în care trăiesc doi români minunați, Viorica și Traian Păcurar, se află la doar o jumătate de oră de mers cu mașina până la granița cu Ucraina.

Familia Păcurar deține în acest oraș hotelul Aurora și, în ciuda faptului că afacerea lor a fost puternic afectată financiar de restricțiile pandemiei, criza provocată de războiul pornit de ruși împotriva ucrainenilor i-a convins să-și transforme propriul hotel într-o locație „divină”, despre care mulți copii ucraineni își vor aminti toată viața.

Pe lângă cazarea refugiaților în propriul hotel, cei doi români le oferă acestora gratuit hrană și apă, precum și materiale medicale și de igienă personală, și nu doar la hotel, ci și la graniță.

Deși locuiesc în orașul american Corpus Christi (Texas), fiica familiei Păcurar, Sofia și soțul ei, Nick Gignac, strâng bani pentru a-și ajuta familia din România să plătească pentru serviciile gratuite pe care le oferă refugiaților din Ucraina.

Când părinții Sofiei au văzut numărul mare de refugiați care veneau în România din Ucraina, pe jos, cu trenul și cu mașina; decizia de a-i duce la hotelul lor nu a fost deloc una  grea. „Imaginați-vă că majoritatea au fost pe drum câteva zile pe o vreme foarte rece”, a precizat Viorica.

Inițial, familia Păcurar a început să găzduiască gratuit între cinci, până la șapte refugiați, iar acum găzduiesc în jur de 20 de persoane pe noapte. Au menționat faptul că refugiații sunt în mare parte femei și copii, deoarece bărbații au fost nevoiți să rămână în Ucraina, pentru a lupta împotriva rușilor.

„Am fost impresionați de ceea ce am văzut că se întâmplă lângă noi”, a mărturisit Viorica. Cei doi soți merg deseori la graniță, pentru a-i întreba pe refugiați ce fel de provizii au nevoie. Ei le-au lăsat vameșilor numărul lor de telefon, astfel încât refugiații să știe cum să-i contacteze.

Din Texas, Sofia a subliniat faptul că nu se aștepta la nimic altceva de la părinții ei, deoarece ei au dat întotdeauna o mână de ajutor celor aflați în nevoie.

Până acum, Sofia și Nick au strâns peste 11.000 de dolari, deși la început au crezut că nu vor aduna mai mult de câteva mii, însă tot mai mulți prieteni din localitatea texană Corpus Christi i-au contactat, pentru a contribui la ajutorul refugiaților, informează Kris TV.

Sofia și soțul ei au spus că amândoi sunt mândri de părinții lor din România, pentru generozitatea lor într-un moment în care este cea mai mare nevoie de așa ceva. „Am început să realizăm că fac asta singuri, fără să spună nimănui, iar când ne-au trimis fotografii cu refugiații, de atunci am vrut și noi să ajutăm”, și-a amintit Nick.

Familia Păcurar nu știe cât timp va continua să găzduiască refugiați, dar a recunoscut că sprijinul consistent venit din partea oamenilor din Corpus Christi, aflați la o distanță atât de mare, i-a surprins plăcut.

„Oamenii din Corpus Christi îi ajută pe oamenii de aici, este uimitor. Este așa… un fel de solidaritate… în întreaga lume”, a conchis Viorica.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi