luni, 28 noiembrie 2022
Informația fără granițe


Spania: bebeluș abandonat într-o casă părăsită imediat după naștere. Intuiția unui șofer de camion a salvat viața micuțului

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 24 mai 2022 Etichete: , , , , , ,

O patrulă a Gărzii Civile din Spania a salvat luni, 23 mai 2022, un nou-născut care fusese abandonat imediat după naștere de mama sa. La scurt timp după ce a născut, femeia și-a ascuns propriul copil printre ruinele unei case părăsite de la periferia localitatății San Isidro din provincia Alicante (comunitatea autonomă Valenciană) și a plecat. Aceasta a fost arestată pentru infracțiunea de abandon a unui nou-născut.

Aflat în trecere prin acea zonă, șoferul unui camion a alertat Garda Civilă despre faptul că a văzut o femeie mergând pe drum cu picioarele pătate de sânge și purtând în brațe un fel de pătură. Acesta era convins că în pătură văzuse căpșorul minuscul a ceea ce părea a fi un bebeluș.

O patrulă a Gărzii Civile din Almoradi a sosit rapid la fața locului, un câmp deschis adiacent unei zone industriale situate în apropierea localității San Isidro. Patrula a găsit în zonă o femeie, aparent într-o stare bună de sănătate, care a negat categoric povestea oferită de șoferul martor și care a refuzat să fie asistată de echipa medicală ce răspunsese de asemenea la alertă.

Totuși, agenții au constatat unele contradicții în declarațiile femeii care i-a însoțit până la ruinele casei în care aceasta înnoptase. După ce a inspectat zona amănunțit, la aproximativ o sută de metri de casa pe jumătate distrusă, sub soare, patrula a găsit o pătură rulată, așezată pe pământ, în spatele unor foste conducte de apă.

Când pătura a fost desfăcută, agenții de la Garda Civilă au găsit nou-născutul care încă mai avea atașat cordonul ombilical. Deși prezenta simptome de deshidratare, nou-născutul respira normal. Ambulanța l-a dus urgent la cel mai apropiat spital, unde a fost internat la secția de nou-născuți.

Perseverența șoferului martor, precum și cea a agenților Gărzii Civile au salvat viața acestui bebeluș, pe care asistentele spitalului l-au botezat Noa. Momentan el este încă internat, deși starea generală de sănătate este bună.

Faptele au fost aduse la cunoștința Parchetului pentru Minori, care va decide soarta nou-născutului. În momentul de față, acesta se află sub tutela instituției Generalitat (guvernul comunității autonome Valenciene).

Mama, care a fost identificată ca fiind o femeie de naționalitate elvețiană și în vârstă de 39 de ani, a fost reținută și apoi predată Tribunalului Orihuela, care a dispus închiderea sa provizorie în penitenciar. Aceasta este acuzată de infracțiunea de abandon de copil.

Procedurile au fost instruite de echipa de poliție judiciară din Guardamar și puse la dispoziția Autorității Judiciare. Bebeluşul a fost găsit de o patrulă de Securitate Cetăţenească a Gărzii Civile din Almoradi, cu sprijinul altei patrule din Callosa de Segura.

Acesta nu este singurul caz de abandon de bebeluși din Comunitatea Valenciană. În 2016, în centrul orașului Valencia, un nou-născut băiețel a fost găsit în viață într-un recipient de carton, ceea ce i-a șocat pe locuitorii capitalei.

Atunci, polițiștii s-au grăbit să-l salveze și să-l transporte imediat la spitalul La Fe, unde și-a putut reveni. Un cuplu de români a fost cel care a alertat atunci autoritățile, după a găsit bebelușul care încă mai avea cordonul ombilical și plângea în containerul situat pe strada Correos la numărul 4.

Peste 200 de mame au renunțat la copiii lor nou-născuți în ultimul deceniu în Comunitatea Valenciană. De asemenea, zeci de bebeluși au fost găsiți abandonați de părinți pe străzi în această perioadă, deși infracțiunea este pedepsită cu până la patru ani de închisoare.

Cedarea propriilor copii către serviciile sociale este o cale pe care peste 200 de femei din regiune au ales-o în ultimul deceniu. Majoritatea lor au luat decizia chiar în spital, după ce au născut un copil pe care au refuzat să-l crească din cauza dificultăților economice sau a altor împrejurări.

Trimite acest articol și prietenilor tăi