vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Spania: Lege care obligă locuitorii unei regiuni să se vaccineze împotriva COVID suspendată de Curtea Constituțională

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 21 aprilie 2021 Etichete: , , , , , ,

Autoritățile dintr-o regiune spaniolă au introdus în urmă cu aproape două luni o lege prin care obligau locuitorii să se vaccineze împotriva COVID, refuzul fiind sancționat cu o amendă de mii de euro. Curtea Constituțională din Spania a suspendat, însă, această lege în cursul zilei de marți, 21 aprilie 2021.

Potrivit publicației spaniole El Periodico, legea a fost impusă la sfârșitul lunii februarie de către conducerea comunității autonome Galicia, iar locuitorii care refuzau vaccinul COVID riscau amenzi până la 3 000 de euro.

- Continuarea după publicitate -

Guvernul spaniol, condus de socialistul Pedro Sanchez, a decis în cadrul Consiliul de Miniștri din 30 martie să depună un recurs împotriva acestei legi în fața Curții Constituționale. În opinia guvernanților, normele prevăzute la articolul 5 din Legea Sănătății din Galicia, care restricționează drepturile fundamentale ale cetățenilor, pot fi reglementate doar prin intermediul unei legi organice, deci care să fie dictată de autoritățile centrale, nu de conducerea comunității autonome.

Judecătorii de la Curtea Constituțională au analizat parțial situația și au decis, marți, să suspende preventiv această lege, admițând în unanimitate recursul pentru neconstituționalitate.

Magistrații spanioli au acum la dispoziție cinci luni de zile pentru a studia recursul și pentru a se pronunța în mod definitiv cu privire la măsura în cauză. Între timp, suspendarea legii va rămâne activă și locuitorii nu vor fi sancționați dacă refuză vaccinarea anti-COVID.

- Continuarea după publicitate -