luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Spania: Trafic ilegal cu deșeuri din carton în valoare de milioane de euro, zeci de români arestați

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 8 februarie 2020 Etichete: , , , , ,

O grupare formată din 42 de persoane, dintre care trei cetățeni spanioli și ceilalți în mare parte cetățeni români, este acuzată de trafic ilegal de carton și de prejudicierea primăriei din Madrid cu peste 16 milioane de euro. Gruparea se ocupa de colectarea ilegală a hârtiei și a cartonului în capitala Spaniei încă din 2015, relatează ziarul spaniol El Pais.

Peste 67.000 de tone de deșeuri din hârtie și carton în valoare de 10 milioane de euro a colectat și transportat în mod ilegal din Spania către China, India, Indonezia și Coreea de Sud gruparea destructurată de autoritățile spaniole în colaborare cu Europol. Persoanele arestate furau cartonul din tomberoanele de gunoi, le încărcau în camioane, apoi transportau deșeurile într-un loc unde le transformau în baloturi și în cele din urmă erau amestecate cu deșeuri colectate în mod legal și expediate în țările menționate mai sus pentru a fi reciclate. Polițiștii au confiscat totodată și 11 camioane care erau folosite de grupare pentru aceste operațiuni.

- Continuarea după publicitate -

„Chamartín, Retiro și Calle de Alcalá au fost cele mai productive zone (pentru hoții de deșeuri din carton – n.r.). Sunt zonele cu mai mult comerț și uneori mergeau chiar și de două ori pe zi”, au explicat polițiștii spanioli.

Consiliul Local din Madrid consideră că aceste furturi au provocat pierderi de 16 milioane de euro din 2015 până în prezent. Operațiunea autorităților spaniole pentru investigarea și arestarea membrilor grupării a fost numită „Hârtie” și a durat cinci luni. Cei 42 de arestați sunt acuzați de infracțiuni împotriva mediului, organizare infracțională, furt și spălare de bani.

- Continuarea după publicitate -

Un raport din anul 2015 al Uniunii Europene arăta că un rol important în acest sector al colectării deșeurilor ilegale pentru reciclare îl joacă crima organizată din Italia.