fbpx
sâmbătă, 13 aprilie 2024
Informația fără granițe


Spania va permite de la 1 iulie circulația liberă a cetățenilor europeni

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Știri - marți, 30 iunie 2020 Etichete: , , , , ,

Spania va permite începând de miercuri, 1 iulie, circulaţia liberă a cetăţenilor europeni şi va ridica progresiv restricţiile de călătorie în terţe ţări, pe baza unei liste convenite cu Uniunea Europeană, precizează Agerpres.

Fernando Grande-Marlaska, Ministrul de Interne din Spania, a publicat în Monitorul Oficial un document cu noile categorii de turişti exceptaţi de la restricţiile de deplasare, indiferent de locul de provenienţă. Nu sunt precizate ţările sigure, iar guvernul spaniol îi desemnează pe cetăţenii din UE drept beneficiari ai circulaţiei libere.

Citește și: Lista țărilor din Zona Verde. Românii care se întorc din aceste state nu fac izolare la domiciliu sau carantină

Statele UE îşi vor deschide de pe 1 iulie graniţele, care au fost închise din martie

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi o recomandare privind ridicarea graduală a restricţiilor asupra călătoriilor non-esenţiale dinspre ţări terţe, fiind elaborată o listă de 14 state din care vor fi permise călătoriile către blocul comunitar începând de la 1 iulie, transmite Reuters citată de Agerpres.

Ţările „sigure” sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay, a anunţat Consiliul UE.

Potrivit site-ului consilium.europa.eu, restricţiile de călătoriile ar trebui să fie ridicate pentru aceste 14 ţări terţe, lista urmând să fie reanalizată şi, dacă va fi cazul, actualizată la fiecare 15 zile.

În plus, China va fi inclusă pe lista respectivă dacă Beijingul va aplica un regim de reciprocitate în cazul călătorilor dinspre Uniunea Europeană.

În spiritul acestei recomandări a Consiliului, rezidenţii din Andorra, Monaco, San Marino şi Vatican ar trebui să fie trataţi ca rezidenţi ai UE.

Persoanele care au rezidenţă sau vize de şedere de lungă durată vor avea permisă circulaţia. Studenţii şi muncitorii cu calificare înaltă sunt exceptaţi şi investigatorii sanitari care se întorc în ţară după ce au realizat o activitate profesională în altă ţară. În Spania, vor putea intra oameni care călătoresc din motive familiale sau care deţin documente necesare.

Cetăţeni din ţări terţe nu vor fi primiţi, cu excepţia celor care sunt din UE, statele asociate spaţiului Schengen, Andorra, Monaco, Vatican şi San Marino.

DISTRIBUIE