marți, 29 noiembrie 2022
Informația fără granițe


Sportiv român nevăzător, medalie de bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Prima pagină Știri - sâmbătă, 28 august 2021 Etichete: , , , , , , , , ,

Sportivul român Alexandru Bologa a cucerit medalia de bronz la judo, în cadrul cat. 60 kg, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, după ce a câştigat meciul cu uzbecul Şerzod Namozov. Este a doua medalie pentru delegaţia română, după cea a ciclistului Eduard Novak.

Alexandru Bologa, antrenat de Tamas Gergely, obţine astfel o nouă medalie de bronz la Jocurile Paralimpice, după cea câştigată în 2016, la Rio. El a câştigat prin descalificarea adversarului (clasa B3), după două minute şi 17 secunde din „golden score”.

Alexandru s-a născut la Derșida, în Sălaj. Nu mai vede de la șase ani, dar nu a cedat niciodată în fața provocărilor pe care viața i le-a scos în cale. La trei ani a început să-și piardă vederea, iar la 6 ani a orbit definitiv.

„Am avut probleme de mic. De la 6 ani am rămas nevăzător complet. Mama a luat un microb în timpul sarcinii, care m-a afectat, iar ulterior, mi-am pierdut vederea definitiv. A trebuit să învăț să fac față acestei situații, dar având probleme de mic, chiar dacă nu atât de grave, m-am obișnuit așa. Eu așa știu lumea, așa o percep și cred că, cu toate că ai o dizabilitate, poți să faci ceva în viață”, a explicat sportivul român într-un interviu pentru Monitorul de Cluj.

Părinții, care au lucrat în străinătate, au făcut eforturi pentru a-l duce în Belgia, unde a suferit o intervenție chirurgicală. A fost în zadar, dar avea să fie ultima înfrângere a lui Alex… Acum e dublu campion european la judo și are două medalii de bronz la Jocurile Paralimpice.

Trimite acest articol și prietenilor tăi