sâmbătă, 27 aprilie 2024
Informația fără granițe


Studiu: Două coafeze infectate cu COVID-19 au interacționat cu 140 de clienți și niciunul dintre ei nu a luat virusul

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 15 iulie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Două angajate ale unui salon de coafură din Missouri, Statele Unite ale Americii, au fost diagnosticate ca fiind pozitive la infecția cu coronavirus și, deși au interacționat cu 140 de clienți în perioada în care erau infectate, niciunul dintre aceștia nu a luat virusul. Motivul, arată un studiu american citat de CNN, este fiindcă atât coafezele, cât și clienții lor, purtau măști de protecție.

Departamentul de Sănătate din Springfield, Missouri, a anunțat pe data de 20 de mai că două angajate ale salonului de coafură Great Clips din localitate au fost diagnosticate cu COVID-19. Una dintre coafeze intrase în contact cu 84 de clienți până să-i fie făcut testul, în timp ce a doua a interacționat cu 56 de clienți. Ambele aveau simptome compatibile cu infecția de coronavirus în timp ce lucrau, au mai precizat reprezentanții Departamentului de Sănătate din Springfield-Green.

Ancheta epidemiologică a dus la identificarea celor 140 de clienți și 46 dintre ei au fost supuși testelor pentru COVID-19, iar rezultatele au ieșit negative. Ceilalți clienți au fost supuși măsurii de carantină timp de 14 zile și au fost verificați de medici de două ori pe zi pentru a vedea dacă prezintă simptome, precizează Kathryn Wall, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Sănătate.

Cele 14 zile de carantină au trecut acum și niciunul dintre clienți nu a fost diagnosticat cu infecția de coronavirus, a anunțat instituția americană, iar motivul pentru care virusul nu a fost transmis de la angajatele salonului la clienți este în mare parte datorat faptului că purtau măști cu toții. Pe lângă asta, salonul de coafură a luat și măsuri de distanțare socială între clienți și i-au programat în așa fel încât salonul să nu se aglomereze.

„Aceasta este o veste foarte bună referitoare la eficiența purtării măștii pentru a combate COVID-19. Studiem mai de aproape detaliile acestor expuneri, inclusiv ce tipuri de măști au fost folosite și ce alte măsuri de precauție au fost luate de s-a ajuns la un rezultat atât de încurajator”, a spus Clay Goddard, directorul Departamentului de Sănătate din Springfield-Green.

Pe lângă importanța purtării măștii, cazul relatat de americani arată și cât de crucială este identificarea persoanelor cu care pacienții infectați au intrat în contact, autoritățile locale precizând că salonul de coafură a ținut o evidență impecabilă a clienților și acest lucru a permis identificarea și găsirea acestora în scurt timp.

Alte studii efectuate de americani arată, de asemenea, că distanțarea socială și purtarea măștii sunt cele mai eficiente metode de a preveni răspândirea virusului. Conform datelor rezultate în urma unui studiu publicat de jurnalul medical Lancet și citat de CNN, rata de transmisie a coronvirusului fără mască este de 17,4% în timp ce cu mască, aceasta scade la 3,1%.

DISTRIBUIE