vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Un tânăr român din UK și soția sa au transformat o dubă în casa visurilor lor

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 21 martie 2023 Etichete: , , , , , ,

Robert Bolohan, un tânăr de origine română în vârstă de 28 de ani și soția sa Mariona, în vârstă de 26 de ani, s-au cunoscut când erau adolescenți în orașul spaniol Lleida. Născut în România, Robert s-a mutat acolo din copilărie, împreună cu părinții săi. În decurs de numai un an, erau deja într-o relație și ulterior s-au mutat împreună în Marea Britanie unde au locuit o perioadă cu chirie, așa cum relatează msn.com.

Robert Bolohan, tânăr de origine română în vârstă de 28 de ani și soția sa Mariona, în vârstă de 26 de ani. Sursa foto: MSN

Visul vieții unei locuințe „pe roți”

Încă din primăvara anului 2021, Robert și Mariona au început să se complacă într-o fantezie a vieții trăite într-o locuință „pe roți”, vizionând videoclipuri cu diverse transformări ale dubelor în rulote, precum și frumusețea vieții nomade postată de diferite persoane pe Instagram.

Cu cât vizionau mai multe videoclipuri, cu atât dorința lor de a trăi asemenea experiență se dezvolta mai mult. În plus, pe măsură ce consumau reclamele pentru materialele necesare și acumulau informațiile tehnice despre bateriile auto, un plan a început să se înfiripeze.

După un an, în martie 2022, cuplul privea cu încântare o dubă marca Ford Transit lungă de șapte metri și cu 17 locuri pe care tocmai au cumpărat-o cu 13.500 de lire sterline de la un vânzător din Hull (Yorkshire and the Humber). De fapt, visul lor de a transforma duba și de a trăi în ea în afara rețelei tocmai se împlinea.

„Am fost atât de ocupați cu afacerea noastră, încât nu eram siguri că vom avea vreodată șansa să facem asta. Am fost pe cale să renunțăm la asta de mai multe ori, până când această dubiță a apărut de nicăieri pe un grup de Facebook”, a mărturisit Robert.

Un tânăr român din UK și soția sa au transformat o dubă în casa visurilor lor. Sursa foto: MSN

Dificultatea de a cumpăra o casă

Înainte de pandemie, Robert și Mariona locuiau într-o garsonieră în Hayes (o suburbie a Londrei) și cheltuiau lunar aproximativ 1.800 de lire sterline pe chirie și facturile de utilități. Pentru a economisi bani într-un depozit dedicat cumpărării unei locuințe, cuplul s-a mutat la părinții lui Robert în Uxbridge (Greater London).

Chiar și în aceste condiții, odată cu creșterea prețurilor caselor și a ratelor dobânzilor, Robert și Mariona au descoperit că opțiunile lor se restrângeau tot mai mult. Conducerea și administrarea propriei companii de traduceri, Lotuly, a reprezentat un obstacol suplimentar pentru a ajunge pe scara proprietății.

În Marea Britanie, scara proprietății înseamnă o serie de etape în deținerea unei proprietăți în care se cumpără inițial o casă sau un apartament mic și apoi una mai mare sau mai scumpă când există destui bani.

„În timpul pandemiei, am făcut trecerea de la liber-profesioniști la directori de companie, dar trebuia să așteptăm până în aprilie – când puteam avea contabilitatea completă pe doi ani – pentru a putea folosi brokerul nostru să se gândească chiar la cumpărarea unei case. Nu a fost un proces ușor pentru noi”, a explicat Robert.

„Am fost să vedem o mulțime de case și, chiar dacă erau în bugetul nostru, nu erau ceea ce ne doream. Întotdeauna a existat ceva care ne-a împiedicat să mergem mai departe. Când începi să-ți imaginezi ceva în minte, este greu să găsești”, a adăugat el.

Economiile pentru casă au transformat duba în locuința visată

În schimb, cei doi tineri soți au decis să folosească banii economisiți pentru un depozit pentru a cumpăra și a transforma duba mult visată în care ei ar locui cu normă întreagă, folosind-o ca o modalitate de a călători fără a plăti chiria comercială.

Mai presus de orice, ei ar fi autosustenabili, ar trăi în afara rețelei și ar fi independenți financiar. „O facem fără datorii. Nu a trebuit să luăm un împrumut sau să ne îndatorăm pentru a o face”, a subliniat Robert.

A fost nevoie de aproape un an pentru a finaliza transformarea dubei, evenimente precum Brexit-ul și problemele lanțului de aprovizionare le-au provocat în acest timp întârzieri și au crescut costurile conversiei dubei în locuința dorită.

Prima încercare majoră a cuplului a fost să facă duba mai ușoară, deoarece la greutatea sa de 4,6 tone, ar fi avut nevoie de un nou permis pentru a o conduce. Obținerea documentelor corecte a durat aproape șase luni, timp în care au început conversia dubei.

„Era gol în interior când am cumpărat-o – noi am adăugat fiecare detaliu”, a precizat Robert. Aceste detalii au inclus grunduirea, izolarea fonică și termică a caroseriei dubei, înlocuirea geamurilor, instalarea unui luminator și angajarea unui mecanic pentru a schimba anvelopele, frânele, filtrele și senzorii vehiculului.

Pe acoperișul dubei au montat panouri fotovoltaice conectate la baterii reîncărcabile cu litiu (la un cost de 12.000 de lire sterline), ceea ce a făcut duba să devină complet electrică.

În interior, există o bucătărie și o baie integrată cu o toaletă compostabilă, precum și rezervoare de apă, un încălzitor și dușuri interioare și exterioare. Pentru a maximiza spațiul, patul lor poate fi rabatat în sus prin apăsarea unui buton, spațiul de dedesubt transformându-se într-o zonă de relaxare.

Un tânăr român din UK și soția sa au transformat o dubă în casa visurilor lor. Sursa foto: MSN

Produsele destinate spațiilor mici nu sunt deloc ieftine

Prin proiectarea de la zero a aspectului dubei, Robert și Mariona au vrut să creeze un „apartament pe roți”, cu toate facilitățile unei case. Acest lucru a însemnat să nu se zgârcească la cumpărarea materialelor, să aleagă o bucătărie și o baie mai mare și să fie pregătiți să aștepți ceea ce își doreau atât de mult.

„Ideea a fost să facem lucrurile confortabile pentru a trăi cu normă întreagă. Totul este gândit corespunzător pentru a trăi acolo”, a explicat Robert. De exemplu, pernele lor de șezut personalizate au întârziat două luni, în timp ce frigiderul lor a costat aproape 900 de lire sterline.

„Toată lumea vrea să-și construiască propria dubă acum… a durat atât de mult să o construiască”, a dezvăluit Robert, care a subliniat faptul că articolele foarte specializate vin la un preț premium. „Totul este mai scump, chiar dacă este un spațiu mai mic. A fost nevoie de mult timp pentru a găsi produsele potrivite”, a adăugat el.

Față de costul inițial al dubei (13.500 de lire sterline), Robert și Mariona au cheltuit suplimentar 31.500 de lire sterline pentru renovare, inclusiv 4.000 de lire sterline manopera pentru un mecanic. Acum, că pernele lor au ajuns în sfârșit, ei intenționează să se mute în noua locuință „pe roți” la sfârșitul acestei luni.

„Unii dintre prietenii noștri ne-au spus că suntem nebuni, dar când le-am arătat duba au fost cu adevărat impresionați. Arată ca un apartament, chiar dacă  unul mic. Dar poți plăti mult mai mulți bani pentru o cutie de pantofi în Londra”, a apreciat Robert.

„Suntem foarte entuziasmați. Suntem dornici să călătorim, încercăm să trăim în culturi diferite. Facem acest lucru pentru afacerea noastră și îi ajutăm pe alții să vadă acest lucru prin cuvinte scrise, dar experiența este diferită”, a continuat el.

Prețul locuinței „pe roți” a crescut 

Afacerea cu traduceri a cuplului, Lotuly, este complet îndepărtată și se pretează bine unui stil de viață nomad. Ei intenționează să viziteze prietenii și să călătorească, oprindu-se în locuri rurale izolate, campinguri sau chiar în parcări, dacă este necesar.

Insula Corfu din Grecia este pe primul loc pe lista lor, urmată de o călătorie rutieră prin Italia și Spania dar, de asemenea, sunt dornici să folosească duba pentru a explora noi locuri ale Regatului Unit.

A trăi în dubă nu este o soluție pentru piața imobiliară din Londra, dar Robert și Mariona speră să vadă mai mult din această lume, în timp ce – în mod ideal – economisesc și bani în acest proces.

„Ideea nu este să o vindem acum, ci să ne bucurăm de ea mai întâi, dar dacă apare casa potrivită, primim deja oferte pentru dubă”, a spus Robert, menționând că valoarea vehiculului a crescut deja cu 3.000 de lire sterline față de prețul total al conversiei.

„Cel mai important lucru este că ne oferă flexibilitate. În timpul pandemiei, am fost blocați în interior muncind 24/7. Ne-am mutat aici cu aproape nouă ani în urmă și ne este dor să mergem la plajă în fiecare zi și să vizităm locuri noi. Acesta a fost motivul pentru care am făcut tot posibilul să ne bucurăm de ea. Dacă nu o faci când ești tânăr, probabil că nu o vei face niciodată”, a mărturisit Robert.

Mariona a completat: „Poate că este ca o criză a vârstei mijlocii”, la care soțul ei a conchis: „Dacă ai un vis, nu trebuie să-l îndeplinești, dar trebuie să încerci măcar să vezi dacă funcționează pentru tine. Pentru că dacă nu o faci, mai târziu vei regreta”.

DISTRIBUIE