marți, 30 aprilie 2024
Informația fără granițe


Un tânăr român s-a întors în țară și a înființat o afacere de succes. „Am investit toți banii strânși în străinătate”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 26 iulie 2023 Etichete: , , , , , , , ,

Într-o eră în care tinerii sunt îndemnați să călătorească în străinătate pentru a câștiga bani și a dobândi experiență, Alexandru Vreju, un tânăr fermier de 27 de ani din județul Hunedoara, ne oferă o poveste inspirațională.

Alexandru Vreju, 27 de ani. Sursă foto: ziarullumina.ro.

După ce a muncit în agricultură în Germania, Alexandru s-a întors în România cu viziunea de a-și înființa propria afacere în domeniul agriculturii.

Deși începerea unei afaceri în România poate fi un proces dificil, determinarea și dorința de a-și împlini visul nu l-au lăsat pe tânărul nostru conațional să se descurajeze, relatează Ziarul Lumina.

„Mă ocup cu agricultura la poalele munților Retezat, dețin 8 hectare de teren per total. În principal, am înființat o plantație de zmeur, dar cultivăm și cartofi, cereale, însă pe suprafețe mai mici. Am un hectar de zmeur și vrem să ne extindem”, a declarat el pentru sursa citată

„Am lucrat peste hotare. Prima dată am fost în Franța, am lucrat în domeniul forestier, apoi am venit acasă și am plecat în Germania la viță-de-vie, timp de 4 ani.

În România am investit din 2021 toți banii strânși în străinătate. În plus, m-am angajat și la o fermă, ca să pot suplimenta veniturile. Toți banii familei i-am investit acolo, în plantația de zmeur. Am făcut și multe împrumuturi pentru a pune plantația de zmeur pe picioare, dar acum sunt foarte mulțumit de ce am realizat”.

În urma muncii asidue și a investițiilor inteligente, el a reușit să înființeze o plantație de zmeură prosperă în comuna natală, Sălașu de Sus. În prezent, el deține 8 hectare de teren agricol, din care un hectar este dedicat exclusiv zmeurei.

Alexandru nu a pornit această afacere doar cu capitalul acumulat în Germania, ci a investit și economiile familiei în noua sa aventură. Nu a ezitat să contracteze credite pentru a asigura buna funcționare a plantației de zmeură. După multă muncă și efort, însă, se declară mulțumit de rezultatele pe care le-a obținut.

Strategia sa a inclus și alegerea atentă a soiului de zmeură pe care l-a cultivat. Astfel, a optat pentru hibridul de zmeură Polka Gigant, achiziționat de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, datorită rezistenței sale ridicate la îngheț și boli. Acest soi are fructe de dimensiuni mari, cu o greutate medie de peste 6,6 grame și o culoare roșu aprins, atractivă pentru consumatori.

Investiția în plantația de zmeură nu a fost făcută la întâmplare. Tânărul de 27 de ani a analizat cu atenție costurile și potențialul de profit înainte de a se hotărî să înființeze plantația.

După doi ani de muncă și evoluție, a devenit evident că decizia sa a fost corectă. Cererea de zmeură a crescut atât de mult încât abia reușește să facă față comenzilor.

Fermierul hunedorean are un program strict de recoltare a fructelor, acestea fiind culese în fiecare seară. Zmeura este un produs perisabil, astfel că, peste noapte, este păstrată la rece în lăzi frigorifice, urmând să fie livrată dimineața.

Prețul pe kilogram variază între 35 și 45 de lei. Alexandru își vinde produsele în principal prin intermediul paginii sale de internet și se asigură că nu rămâne niciodată cu marfă pe stoc.

Unul dintre obstacolele întâlnite de tânărul fermier este diferența de preț dintre ceea ce cere el pentru produsul său și ceea ce comercianții cer pe piață.

În mod ironic, tânărul fermier a fost acuzat că „strică prețul” deoarece vinde zmeura cu un preț mai mic decât cel practicat de comercianți.

Povestea lui Alexandru Vreju este un exemplu de ambiție și perseverență, demonstrând că, cu muncă și dedicare, se pot atinge obiectivele propuse, chiar și într-un mediu de afaceri adesea dificil precum cel românesc.

DISTRIBUIE