luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Tânără româncă din Anglia obligată de doi frați să se prostitueze cu până la 15 bărbați pe zi, chiar și când era gravidă

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 27 iulie 2020 Etichete: , , , , ,

Pe data de 7 apriilie 2019, o tânără româncă în vârstă de numai 20 de ani ateriza pe aeroportul Luton din Londra unde, credea ea, o aștepta un loc de muncă onest și șansa la un viitor mai bun. În schimb, o așteptau doi bărbați care aveau să-i facă viața un coșmar.

Cei doi bărbați, frații Ilcic și Ioan Dumitru – în vârstă de 19 și 24 de ani – au luat-o pe fată de la aeroport și au dus-o într-o locuință situată în districtul Plumstead din Londra, unde se pare că mai locuiau și alte două femei românce. Odată ajunși acolo, cei doi frați au sechestrat documentele tinerei de 20 de ani pentru a împiedica-o să fugă înapoi în România, iar la sosirea serii i-au spus să se îmbrace cu haine provocatoare pentru că urma să înceapă munca.

- Continuarea după publicitate -

Camera unde tânăra de 20 de ani era ținută captivă

Apoi, frații Dumitru au condus-o pe fată în nordul Londrei unde i-au dat o pungă cu șervețele și o cutie de prezervative, informând-o că va trebui să se prostitueze. Tânăra a încercat atunci să se opună, spunându-le celor doi proxeneți că nu a mai făcut o astfel de „muncă” niciodată, dar aceștia i-au spus că va trebui să învețe.

În timpul unuia dintre primele rapoarte avute de tânăra cu clienții săi, prezervativul unuia dintre ei s-a rupt, iar aceasta a rămas gravidă. Cu toate acestea, frații Dumitru au continuat, folosindu-se de violență și amenințări, să o constrângă să se prostitueze pe străzile Londrei chiar și însărcinată fiind, în unele zile obligând-o să întrețină rapoarte cu până la 15 bărbați. De pe urma acestor rapoarte, Ilcic și fratele său, Ioan, câștigau chiar și 1.000 de lire sterline pe zi. Banii intrau toți în buzunarul celor doi proxeneți, iar fata de 20 de ani era supusă adesea bătăilor din partea acestora, care o țineau sub supraveghere 24 de ore din 24 și nu-i permiteau să iasă din casă nicicum.

- Continuarea după publicitate -

Ilcic Dumitru, 19 ani – stânga și Ioan Dumitru, 24 de ani – dreapta.

Când era gravidă în cea de-a șaptea lună, cei doi frați au încercat să-i provoace un avort tinerei românce, iar copilul a încetat să mai miște în burta ei. Tot în acea perioadă, un client a întrebat-o dacă ține legătura cu familia ei din România, iar conaționala noastră i-a povestit acestuia despre coșmarul pe care-l trăiește. Bărbatului i s-a făcut milă de ea și, după o săptămână, a solicitat din nou serviciile acesteia, dar numai pentru a-i putea plasa, pe ascuns, un telefon mobil.

Tânăra româncă a reușit astfel să ia legătură cu familia ei din țară fără ca cei doi frați care au sechestrat-o să știe și le-a povestit celor dragi despre chinurile la care este supusă. Familia ei a depus astfel o plângere la Poliția Română, iar pe data de 18 decembrie 2019, doi atașați ai Ministerului Afacerilor Interne pe lângă Ambasada României în Marea Britanie s-au prezentat la poliția din Londra pentru a da startul operațiunii de salvare a tinerei românce.

Ofițerii români din Londra, care au fost esențiali pentru buna desfășurare a operațiunii, s-au deplasat alături de polițiștii britanici la adresa unde tânăra româncă era ținută captivă, reușind astfel să o salveze din mâinile celor doi monștri. Ilcic și Ioan Dumitru au fost puși sub arest pe data de 19 decembrie 2019, iar în luna martie 2020, în timpul procesului, și-au recunoscut vina pentru faptele lor. Vineri, 24 iulie 2020, judecătorii britanici i-a condamnat pe frații Dumitru la un total de 31 de ani de închisoare – 16 ani pentru Ioan și 15 ani pentru Dumitru – informează presa locală.

„Aceasta a fost o nedreptate groaznică prin care o tânără vulnerabilă a fost supusă unui trai oribil. Știm că nu va uita niciodată timpul petrecut în captivitate, dar vă pot informa că a născut un copil sănătos”, a spus inspectorul Grant Anderson, de la Metropolitan Police din Londra.

- Continuarea după publicitate -

„Sper că acum va fi mai liniștită, știind că acești bărbați vor petrece mult timp după gratii. Ne-am asumat răspunderea de a aduce acești infractori în fața justiției și vom continua să colaborăm cu partenerii locali și externi în acest sens”, a mai adăugat inspectorul britanic.

Polițiștii britanici informează, de asemenea, că există câteva semne importante care ne pot ajuta să înțelegem dacă o persoană este victima sclaviei moderne, precum tânăra româncă de 20 de ani:

  • persoana arată neîngrijită, subnutrită sau rănită;
  • este agitată, fricoasă și respinge contactul vizual;
  • stă la ore târzii pe stradă, îmbrăcată în haine provocatoare sau nepotrivite;
  • în casa/apartamentul unde este cazată stau foarte multe persoane, în condiții mizerabile sau cu perdelele trase sau obloanele închise tot timpul;
  • se comportă de parcă ar fi controlate de altcineva, sunt aduse și luate la aceeași oră în fiecare zi, nu au bani sau acte de identitate.

„Dacă recunoașteți unul dintre semnele de mai sus și credeți că cineva poate fi o victimă a sclaviei moderne, anunțați-ne. Apelul dumneavoastră va fi preluat cu seriozitate, oferindu-vă în același timp protecție și asistență. Pentru a raporta o astfel de suspiciune sau pentru a solicita sfaturi, puteți contacta în mod confidențial linia de asistență „Modern Slavery” din Marea Britanie la numărul 0800 0121 700. Acesta este disponibil 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Puteți, de asemenea, să contactați și poliția în orice moment, online sau prin telefon, la numărul 101 pentru a raporta o faptă de acest gen. Dacă sunteți surzi sau nu auziți, folosiți serviciul nostru de telefonie prin text de la numărul 18001 101. Dacă doriți să rămâneți anonim, puteți contacta Crimestoppers la 0800 555 111”, transmit polițiștii britanici.