miercuri, 22 martie 2023
Informația fără granițe


Țările din Europa care impun restricții pentru cetățenii care vin din România în contextul pandemiei de Covid-19

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Prima pagină Știri - joi, 29 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , ,

În contextul pandemiei de Covid 19, mai multe țări din Europa au impus reguli stricte pentru persoanele care vin din România. Acestea sunt: Germania, Italia, Marea Britanie, Austria, Rusia, Irlanda, Belgia, Norvegia, Finlanda, Grecia, Cipru, Danemarca, Bosnia Herțegovina, Muntenegru, Olanda, Moldova, Slovacia, Ucraina, Cehia, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Serbia, Slovenia.

Prezentăm mai jos restricțiile impuse de Germania, Italia și Regatul Unit al Marii Britanii:

Germania

Autoritățile germane au decis includerea României, cu întreg teritoriul național, pe lista „zonelor de risc“, renunțându-se astfel la diferențierea statutului de risc pentru fiecare județ în parte.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“ oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să se deplaseze – cât mai direct, cu minimizarea contactelor – și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire (termenul legal folosit fiind cel de „carantină“). Respectarea acestei obligații de auto-izolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.

Călătorii din zonele de risc trebuie să completeze un „formular de debarcare” Public Health Passenger Locator Form și să îl transmită Autorităților locale de Sănătate în termen de o zi de la sosire, astfel încât acestea să fie informate și să monitorizeze respectarea carantinei. Varianta în limba română a acestui formular poate fi regăsită la următorul link:

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Transport/Aussteigekarten-COVID_RO.pdf?__blob=publicationFile

Autoritatea locală de Sănătate responsabilă și datele de contact ale acesteia pot fi identificate în funcție de codul poștal al localității pe raza căreia este efectuată carantina, aici:

https://tools.rki.de/PLZTool/

Mai multe informații la linkul: http://www.mae.ro/node/51913

Italia

Persoanele care s-au aflat pe sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile la sosirea pe teritoriul italian.

La data de 24 octombrie 2020, autoritățile italiene au semnat un nou Decret prin care au fost adoptate noi măsuri în contextul pandemiei de COVID-19. România se regăsește în continuare pe lista D din Anexa 20 a Decretului, ceea ce implică prelungirea măsurilor privind obligația de autoizolare pentru 14 zile, pentru cetățenii care vin din România. Noul Decret este aplicabil în perioada 26 octombrie-24 noiembrie a.c.

Despre excepțiile de la obligația de autoizolare la sosire în Italia aplicate cetățenilor care sosesc sau au tranzitat România în ultimele 14 zile cu condiția să nu prezinte simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2, puteți citi accesând linkul: http://www.mae.ro/node/51917

Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord

Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord venind din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie – denumite „travel corridors” (listate mai jos) – sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. La acest moment România nu face parte din lista țărilor exceptate de la măsura obligatorie privind izolarea la domiciliu.

Persoanele care vin din România au obligația de a indica adresa la care se vor autoizola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control.
În cele 14 zile de autoizolare, se poate părăsi locuința numai în anumite condiții, precum urgențe medicale, părăsirea teritoriului Angliei/Țării Galilor/Scoției/Irlandei de Nord, evitarea unui pericol, participarea la o ceremonie funerară/ înmormântare.

Dacă persoanele în cauză refuză să furnizeze aceste informații sau să se autoizoleze, riscă o amendă de până la 1000 GBP.

Pentru consultarea tuturor restricțiilor impuse de statele europene accesați următorul link: http://www.mae.ro/node/51759?fbclid=IwAR3rlWo5R2myTh-pQrqoCL8mJ6CM51BtXyHAWbLVelZDT8bWW7jbRv9Ka_s