sâmbătă, 27 aprilie 2024
Informația fără granițe


Telemeaua de Sibiu, al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - vineri, 18 octombrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat miercuri, 16 octombrie, decizia de înregistrare a denumirii produsului „Telemeaua de Sibiu” în Registrul denumirilor de origine protejată şi al indicaţiilor geografice protejate.

„Telemeaua de Sibiu” se alătură altor peste 1450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR). Asociaţia producătorilor de „Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice situate în arealul geografic delimitat, a dorit obţinerea recunoaşterii oficiale europene pentru a-şi proteja reţeta tradiţională moştenită din timpuri străvechi şi a oferi consumatorilor produse naturale şi sănătoase.

„Telemea de Sibiu” este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud, proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagularea enzimatică cu cheag și prelucrată conform unei metode tradiționale.

Brânza telemea de Sibiu se prezintă sub formă de bucăți paralelipipedice, cu baza pătrată sau dreptunghiulară, înălțimea de 12-14 cm, având masa de 0,3 kg până la 3 kg, cu suprafața netedă, curată și fără coajă, putând, însă, prezenta urme de sedilă. Se comercializează sub formă de telemea de Sibiu proaspătă – ambalată sau la putină – și maturată

Termenul de valabilitate pentru brânza proaspătă este de 60 de zile, cu respectarea condițiilor de ambalare, depozitare si transport. Se păstrează la o temperatură de 6-8 grade Celsius. Termenul de valabilitate pentru brânza telemea de Sibiu maturată este de maxim 12 luni. Se păstrează la temperatura de 8-12 grade Celsius.

Brânza se obține din lapte ce trebuie să aibă o grăsime de minim 5,5%, iar rețeta mai presupune folosirea de cheag și sare. Pentru telemeaua maturată perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Indicaţiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere şi să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicaţia geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică şi denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputaţie sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esenţial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puţin una dintre etapele de producţie, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

România deţine în acest moment şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană:

  • Magiun de prune Topoloveni – IGP (2011);
  • Salam de Sibiu – IGP (2016);
  • Novac afumat din Ţara Bârsei -IGP (2017);
  • Scrumbie de Dunăre afumată – IGP (2018);
  • Cârnaţi de Pleşcoi(2019);
  • Telemea de Ibăneşti Denumire de Origine Protejată (2016);
  • Telemea de Sibiu – Indicaţie Geografică Protejată.

Foto: pagina de Facebook „Telemea de Sibiu-Oficial”

DISTRIBUIE