marți, 19 martie 2024
Informația fără granițe


Televiziune străină despre România: „Rafinată și reconfortantă. Dați-i timp, vă va arăta multe lucruri uimitoare”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Cultură Din diaspora Din România În evidență Informații utile Știri - luni, 24 august 2020 Etichete: , , , ,

„România… Probabil că v-o imaginați austeră sau industrială. Mai presus de orice, este verde și îți taie respirația. Plină de delicii și înflăcărare. Rafinată și reconfortantă. Dați-i timp, iar această țară vă va arăta multe lucruri uimitoare.”

Acestea sunt cuvintele cu care este descrisă România într-un reportaj prezentat sâmbătă, 22 august 2020, la televiziunea franceză LCI.

„Descoperirea României sălbatice” este intitulat reportajul și prezentarea țării noastre începe cu unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din Europa de est, aflat la o altitudine de 500 de metri, între munții din Bicaz. Ajutați de un localnic, jurnaliștii francezi au traversat, pe o distanță de 8 kilometri, Cheile Bicazului, trecând astfel și pe la cascade.

„Apa este cam rece aici. La Sovata, însă, este cu mult mai acceptabilă, la cel puțin 25 de grade. Aceste lacuri cu apă sărată îi bucură pe cei care aleg cure de hidroterapie încă din secolul XIX”, se precizează în video.

Ajunși la ora prânzului, reporterii francezi au avut ocazia să cunoască și preparatele românești specifice din Transilvania, unde au mâncat o ciorbă ardelenească.

Nu este amestecat, însă legumele se topesc în gură. E cu adevărat bun”, afirmă reporterul. „Cei mai mulți dintre turiști vin aici pentru această specialitate, însă nu doar pentru ea”, mai spune el.

Următorul pas al jurnaliștilor francezi a fost acela de a studia Castelul de Lut Valea Zânelor din Sibiu, unde Răzvan Vasile, proprietarul structurii, le-a explicat că oamenii veneau acolo deoarece credeau că niște zâne bune locuiau în acel castel și îi protejau pe localnici.

„Transilvania și aceste numeroase decoruri fantastice, precum și celălalt castel care l-a inspirat pe creatorul lui Dracula, cel mai faimos dintre vampiri, la poalele lanțului carpatic”, precizează reporterul.

După ce au vizitat și orașul Sibiu, pe care-l recunosc ca fiind un centru cultural european de renume, reporterii de la televiziunea franceză și-au încheiat reportajul cu următoarea concluzie:

„România nu poate decât să vă încânte, de-a lungul unei călătorii între tradițional și modern.”