joi, 30 mai 2024
Informația fără granițe


Uniunea Europeană își închide granițele. Iohannis a cerut activarea de coridoare umanitare pentru românii blocați în alte state

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - marți, 17 martie 2020 Etichete: , , , ,

Șefii de stat și de guvern din UE au fost de acord în videoconferința Consiliului European din această seară cu închiderea granițelor UE pentru cetățenii din state terțe care vor să vină în „călătorii neesențiale”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Măsura a fost propusă luni de Comisia Europeană.

Președintele Klaus Iohannis a cerut în cadrul aceleiași conferințe activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE atât din celelalte state membre, cât și din state terțe, utilizând asistența consulară.

În plus, Iohannis a cerut crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetățenilor din statele membre, în contextul în care Ungaria a blocat azi la granița sa de vest mii de cetățeni români veniți din Germania, Franța, Spania și Austria, relatează G4Media.ro.

Președintele României a evidențiat situația dificilă a unor cetățeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei COVID-19 și nu pot reveni în țară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la granițele unor state membre.

Peste 3.500 de români sunt blocați la frontiera Austriei cu Ungaria după ce guvernul ungar a închis granițele.

Foto: Guliver/Gettyimages